Ontwerper van de kapel van Kerselare overleden

De in ruw beton opgetrokken kapel van Kerselare was het bekendste bouwwerk van de Nazarethse architect Juliaan Lampens.
Ronny DE COSTER De in ruw beton opgetrokken kapel van Kerselare was het bekendste bouwwerk van de Nazarethse architect Juliaan Lampens.
In Gent is de Vlaamse architect Juliaan Lampens (93) overleden. Lampens, een van de belangrijkste naoorlogse architecten van Vlaanderen, had een link met Oudenaarde: hij is de ontwerper van de opvallende Onze-Lieve-Vrouwkapel van Kerselare. Het betonnen gebouw is zijn bekendste werk.

De kerk van Kerselare, die in 1966 werd gebouwd, nadat de vorige was afgebrand, is felbesproken. Het gebouw is opgetrokken in de zogenaamde brutalistische bouwstijl. Daardoor is de kerk van het bedevaartsoord heel bekend en veelbesproken. In de volksmond wordt de betonnen constructie met haar bijna veertien meter lange, hellend vlak wel een de “landingsbaan” of “springschans” genoemd.

Onstabiel

Het gebouw kwam de laatste jaren vooral in het nieuws, omdat het kampt met waterinsijpeling. De meest pessimistische experts vreesden dat het bouwwerk stilaan helemaal onstabiel zou worden. Daarom liet de stad het zelfs stutten. Recentere expertises geven evenwel aan, dat de kerk helemaal niet op instorten staat en dat het gebouw met kleine ingrepen te herstellen is.

De kapel van Kerselare is het bekendste werk van architect Juliaan Lampens. Ook bekend zijn de bibliotheek van Eke en het huis van Lampens in die gemeente.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.