Nieuw openbaar onderzoek op komst

OOK INFOVERGADERING OVER UITBREIDING INDUSTRIEGEBIED

Er was gisteren veel volk op de gemeenteraad. Zij kwamen vooral om de discussie over de uitbreiding van het industriegebied te aanhoren.
Foto Ronny De Coster Er was gisteren veel volk op de gemeenteraad. Zij kwamen vooral om de discussie over de uitbreiding van het industriegebied te aanhoren.
Een nieuw openbaar onderzoek naar de omstreden uitbreiding van het industriegebied in Oudenaarde start op 8 mei én er komt een infovergadering voor de inwoners. Dat heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Richard Eeckhaut (CD&V) gisterenavond gezegd tijdens de gemeenteraad.

Mensen die in de buurt wonen van het industriegebied De Bruwaan in Oudenaarde waren gisterenavond talrijk afgezakt naar de gemeenteraad in Oudenaarde. Zij wilden nu wel eens weten hoe dat zit met het ophefmakende openbaar onderzoek dat kennelijk toch niet zo openbaar was verlopen als het eigenlijk hoort.


Stad en provincie zijn, zoals inmiddels bekend, op zoek naar 61,4 hectare bijkomende industriegrond. Ze kijken daarvoor in een 160 hectare grote zoekzone die aansluit bij de industriezone "De Bruwaan" langs de N60 en die hoofdzakelijk bestaat uit agrarisch waardevol gebied.


Mensen die in die zoekzone wonen, vernamen dat toevallig én ook te laat: het openbaar onderzoek dat was gestart naar het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "Regionaal bedrijventerrein Oudenaarde" was toen al afgerond. De kennisnota die de provincie hiervoor had opgesteld, was zelfs al door de stad goedgekeurd.

Procedurefout

"Té gortig", oordeelde Groen-gemeenteraadslid Steven Bettens, die samen met enkele partijgenoten het dossier ging uitspitten en een procedurefout ontdekte: van de bewuste kennisgevingsnota bleken twee verschillende versies te bestaan. Gevolg: de hele procedure moet terug naar af.

Passieve houding

"Het openbaar onderzoek wordt van vooraf aan herbegonnen", bevestigde schepen van Ruimtelijke Ordening Richard Eeckhaut (CD&V) gisterenavond tijdens de waar Steven Bettens en van Kristof Meerschaut (N-VA) hem aan de tand voelden over de volgens hen veel te passieve houding van de stad in haar rol om de inwoners te informeren.


"Het openbaar onderzoek start op 8 mei en loopt tot 6 juni", wist Eeckhaut te vertellen. De schepen garandeerde, dat er ook een informatievergadering komt waarop stad en provincie zullen toelichten wat de bedoeling is van het dossier. Wanneer die vergadering komt, is volgens Eeckhaut nog niet beslist.

Reeds goedkeuring

"We rekenen er alleszins op, dat die zo snel mogelijk wordt vastgelegd, zodat iedereen de kans heeft om zich een mening te vormen en eventueel bezwaar aan te tekenen. En van de stad zullen de mensen toch ook zeker graag vernemen, waarom die zelfs al zijn goedkeuring heeft gegeven aan het dossier", besloot Meerschaut.