Nieuw fietspad op Matthijs Casteleinstraat maakt fietsring bijna rond

Mobiliteitsschepen Lieven Cnudde in de Matthijs Casteleinstraat.
Foto DCRB Mobiliteitsschepen Lieven Cnudde in de Matthijs Casteleinstraat.
Langs de Matthijs Casteleinstraat rijden fietsers voortaan in beide richtingen over een eigen pad. "Daarmee is de zogenaamde fietsring rond de stad bijna rond", zegt mobiliteitsschepen Lieven Cnudde (CD&V). Voor het nieuwe fietspad sneuvelen dertig parkeerplaatsen. "Daarom hebben de we de aanleg uitgesteld: eerst moest de Markt af zijn", zegt Cnudde.

Het ontbreken van een fietspad op een van de drukste invalswegen naar het centrum van de stad lokte al lange tijd kritiek uit van oppositiepartijen in de gemeenteraad en van de Fietsersbond Oudenaarde. "Maar het kon eigenlijk niet vroeger", zegt Lieven Cnudde, schepen van Mobiliteit in Oudenaarde. "De Matthijs Casteleinstraat is altijd een plaats geweest waar veel auto's parkeerden. Er is een jaar lang gewerkt aan de heraanleg van de Markt. Toen waren die parkeerplaatsen hier hard nodig. Nu de Markt is afgewerkt, kunnen we het ons veroorloven om aan beide kanten van de Matthijs Casteleinstraat de parkeerstroken te vervangen door een fietspad", verduidelijkt Cnudde de timing.

Fietsring

Met de aanleg van de fietspaden komt Oudenaarde een stukje dichter bij de realisatie van de fietsring. "Het is een project waar we al jaren aan werken, deels op de oude coupure, deels op het jaagpad met de bedoeling zoveel als mogelijk vrijliggende fietspaden te realiseren. De fietsring moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk openbare functies (sportzalen, zwembad, scholen) op een fietsveilige manier te bereiken zijn", zegt Cnudde.


Er is nu nog één belangrijke missing link: er moet nog een fietspad komen parallel met de spoorweg achter het ziekenhuis en de Bernardusscholen. "Het idee is ontstaan om dat fietspad in de talud van de spoorwegberm te bouwen. De provincie subsidieert dit project. We verwachten dat het voorontwerp heel binnenkort goedgekeurd wordt om in 2018 te kunnen starten met de aanleg van het fietspad", voorziet de schepen.


(DCRB)