Niemand ontsnapt aan vuilnisbakflitser

OOK OUDENAARDE ZET VERBORGEN CAMERA WEER IN

De politie van Ronse heeft een afvalcontainer omgebouwd tot flitskast.
Foto DCRB De politie van Ronse heeft een afvalcontainer omgebouwd tot flitskast.
Het is voortaan opletten als in Ronse de vuilnisbakken buiten staan, want in een ervan zal een flitscamera verborgen zitten. Ook in Oudenaarde, waar de flitscontainer enkele weken op stal stond wegens te veel commotie, verschijnt hij vanaf volgende week weer in het straatbeeld.

De politie in Ronse heeft twee analoge flitscamera's. Een van die toestellen, die nog met filmrolletjes werken, laat het al een tijdje afweten en dus besloot zonechef Patrick Boel een nieuwe te kopen. En hij koos meteen een echte 'superflitser': een digitale camera die veel efficiënter en handiger in gebruik is. "We kunnen zes rijstroken tegelijk flitsen. Het toestel is compacter en hangt niet langer vast aan een auto: we plaatsen het op een statief of stoppen het in de laadruimte van een bestelwagen, vanwaar het door de geblindeerde ruit snelheidsduivels kan betrappen. Voortaan kunnen we ook flitscontroles doen in straten waar we geen plaats hebben om een auto te parkeren. Denk maar aan de Sint-Martensstraat in het centrum. Daar kunnen we met dit toestel wel flitsen omdat de snelheidsmeter op een statief kan staan", legt Boel uit.


Maar de agenten zullen de nieuwe camera ook in een vuilnisbak verstoppen. "We hebben een originele afvalcontainer omgebouwd tot flitskast. Als in Ronse de vuilnisbakken buiten staan, zal die van ons er ergens tussen staan. Hij is nauwelijks van een echte te onderscheiden. Als de vuilniskar langs komt, moeten onze agenten snel naar de vuilnisbak of hij wordt opgehaald. Zo echt lijkt hij."

Geen plagerijen

"En nee, dit zijn geen plagerijen. Verkeersveiligheid is een van onze belangrijkste aandachtspunten en snelheidscontroles zijn daarin een belangrijke factor. We flitsen nu ook al alle dagen. Met de aankoop van deze digitale flitser zullen er niet meer controles komen, maar zullen we wel efficiënter werken. Het gaat ons niet om het 'pakken' van de automobilist, maar de boodschap is duidelijk: je kunt maar aan de snelheidsmeter ontsnappen door je snelheid aan te passen. Veiliger verkeer blijft het uiteindelijke doel", besluit Boel.


Ondertussen maakt ook de politie van Oudenaarde aanstalten om de vuilnisbak weer van stal te halen. "Vanaf volgende week gaan we hem weer gebruiken," kondigt politiechef Joost Duhamel aan.


Het gebruik van de vuilnisbakflitser had in Oudenaarde en randgemeenten zo veel commotie veroorzaakt dat de politie beslist had hem buiten gebruik te stellen. "Automobilisten stopten en veroorzaakten zelfs gevaarlijke toestanden om toch maar een foto te maken van onze vuilnisbak en die op sociale media te delen. Ik denk dat de hype nu wel overgewaaid is", legt Duhamel uit waarom hij zijn agenten weer met de flitscontainer op pad stuurt.