Nationale staking zal ook in Vlaamse Ardennen te voelen zijn, al hopen meeste steden en gemeenten op normale dienstverlening

Archiefbeeld - Bij eerdere stakingen blokkeerden de vakbonden de ophaalbrug in Oudenaarde.
Ronny De Coster Archiefbeeld - Bij eerdere stakingen blokkeerden de vakbonden de ophaalbrug in Oudenaarde.
De vakbondsstaking op woensdag 13 februari zal ook in de Vlaamse Ardennen te voelen zijn. In een aantal gemeenten zoals Brakel, Ronse en Zottegem hebben medewerkers van de stad al laten weten niet te zullen werken.

De mate van hinder zal woensdag sterk afhankelijk zijn van gemeente tot gemeente. Zo maken Wortegem-Petegem, Kruisem, Lierde, Gavere, Zwalm en Maarkedal zich sterk dat alle diensten zullen werken zoals op elke andere dag. Toch kunnen ook daar spontane acties de dienstverlening verstoren omdat de staking niet op voorhand aangevraagd hoeft te worden.

In andere steden en gemeenten is wel al zeker dat er hinder zal zijn. Zo sluit in Ronse het recyclagepark en kunnen ook de werking van een aantal stadsdiensten en het OCMW verstoord zijn. In Brakel verwacht burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) heel wat hinder. “We verwachten dat de staking voor 70 procent zal opgevolgd worden. Onder meer de kinderopvang en de technische dienst gaan dicht. Ook medewerkers van andere diensten zullen staken, maar we hebben nog geen volledig overzicht.” De gemeente zal over de hinder communiceren via Facebook.

Ook Zottegem verwacht dat er diensten zullen staken. “Er zal gestaakt worden, maar we kunnen nu nog niet zeggen op welke diensten dat een invloed zal hebben”, zegt waarnemend burgemeester Lieselotte De Roover (CD&V). In Oudenaarde, de grootste stad in de Vlaamse Ardennen, is het ook nog niet duidelijk welke hinder de staking met zich mee zal brengen. 

Afvalophaling

Bij intercommunale IVLA die instaat voor de afvalophaling in Lierde, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke en Brakel, hebben ze geen aankondiging van een staking ontvangen. “We verwachten dat de ophalingen zullen plaatsvinden volgens de afvalkalender. Al kan het natuurlijk nog zijn dat er woensdag een spontane staking plaatsvindt. Daar hebben we op voorhand geen zicht op”, zegt Kris Dobbelaere van IVLA. Ook bij ILvA, dat het afval onder meer in Kluisbergen en Zottegem ophaalt, verwachten ze op het eerste zicht geen problemen. Al kunnen ook hier spontane acties de ophaling zwaar verstoren. Ilva raadt dan ook aan om het afval gewoon aan te bieden en zal woensdag via sociale media communiceren mochten er toch problemen zijn.

Openbaar vervoer

De Lijn verwacht woensdag ook hinder. “De kans bestaat dat ook een aantal chauffeurs van onderaannemers niet uitrijden. Woensdag worden de werkwillige chauffeurs ingezet op de belangrijkste verbindingen. Hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat ’s ochtends en ’s middags aan de slag gaat”, laat De Lijn weten op haar website. Daar zullen ook alle updates over de hinder woensdag te vinden zijn. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.