Minivoetbal verboden in nieuwe sporthal

BUREN KLAGEN DAT BALLEN TEGEN MUUR TE VEEL LAWAAI MAKEN

Een bal tegen de muur trappen in Groenhof? Vanaf nu verleden tijd omdat de buren klagen over lawaaihinder.
Ronny De Coster Een bal tegen de muur trappen in Groenhof? Vanaf nu verleden tijd omdat de buren klagen over lawaaihinder.
Minivoetbalploegen die hun thuis hadden gevonden in de gloednieuwe sporthal Groenhof in Oudenaarde, moeten uitwijken naar andere sportzalen. "Als ze tegen de muren trappen, maakt dat blijkbaar te veel lawaai", zegt sportschepen Peter Simoens (Open Vld). Hij hoopt met de maatregel tegemoet te kunnen komen aan de klachten van de buren.

Nog geen jaar geleden opende de sporthal aan de Groenstraat in Oudenaarde. Scholen van Morgen, een publiek-privaat project van de Vlaamse overheid, bouwde de sporttempel in opdracht van het basis- en middelbaar katholiek onderwijs in Oudenaarde. De scholen het stadsbestuur delen het gebruik: overdag sporten scholieren in het Groenhof en buiten de schooluren stelt de stad de sporthal ter beschikking van verenigingen. En die laatste maken het een beetje te bont, vinden mensen die in de buurt van de sporthal wonen. Hun klachten gaan over het negeren van het eenrichtingsverkeer, foutparkeren en lawaai. "Zelfs het geluid van botsende ballen is tot in onze huizen te horen", klinkt het.

De nieuwe sporthal Groenhof staat er nog maar een jaar.
Ronny De Coster De nieuwe sporthal Groenhof staat er nog maar een jaar.

"Netten tegen muren"

"We hebben dat onderzocht en die klacht is terecht", zegt sportschepen Peter Simoens (Open Vld). Vooral 's avonds, wanneer er op straat weinig omgevingsgeluid is, blijkt het geluid van botsende ballen inderdaad storend te zijn. Het probleem wordt vooral veroorzaakt wanneer ballen tegen de wand worden getrapt. Dat gebeurt vooral bij minivoetbal. Een mogelijke oplossing is de plaatsing van netten tegen de wanden. Dat gaat al snel 15.000 euro kosten. En de vraag is: wie gaat die investering betalen? Is dit voor de rekening van Scholen van Morgen, de stad of de katholieke scholen? Daarover is geen overeenkomst", zegt Simoens.


Daarom neemt hij maar meteen een drastische maatregel: geen voetbal meer in de betrokken sportzaal. "Mini- en zaalvoetbalclubs zullen we niet meer in het Groenhof laten spelen, maar doen uitwijken naar onder meer 't Sportkot in Leupegem. Daar kennen we het probleem van geluidoverlast niet. In het Groenhof voorzien we alleen nog badminton en balsporten die de wanden niet gebruiken, zoals volley en basket", verduidelijkt Simoens de maatregel.

Eigenaar overtuigen

"Er zijn nog wel meer ingrepen mogelijk, zoals het inspuiten van isolatiemateriaal in de wanden, maar die moeten dan gebeuren door Scholen van Morgen, de eigenaar van het gebouw. Ik heb niet de indruk dat die al overtuigd is van de noodzaak van zo'n ingreep", besluit Simoens. Verkeerstechnisch grijpt de stad in door de richting van het eenrichtingsverkeer om te keren. Daardoor wordt iedereen naar het Sint-Jozefsplein geleid en hoopt de stad dat die ruimte meer zal gebruikt worden als parkeerplaats. Nog te veel gebruikers van de sporthal willen hun auto kwijt vlak bij de ingang van dat gebouw. "Dat moeten we blijven ontmoedigen", besluit Simoens.