Milieuvereniging geeft standbeelden mondmaskers

"Ook besturen van landelijke gemeenten moeten inspanningen doen voor beter luchtkwaliteit", wil MOW

Onder meer dit standbeeld in Beerlegem kreeg een mondmasker op.
MOW Onder meer dit standbeeld in Beerlegem kreeg een mondmasker op.
Actievoerders van de regionale milieuvereniging Milieufront Omer Wattez vzw (MOW) hebben in Brakel, Deinze, Geraardsbergen, Kluisbergen, Maarkedal en Zwalm standbeelden van mondmaskers voorzien. Zo willen ze hun eisen voor propere lucht kenbaar maken aan de lokale besturen.

“We willen dat ook kleinere steden en landelijke gemeenten werk maken van zuivere lucht. De kaart van Curieuzeneuzen toont aan dat de luchtkwaliteit zelfs in kleine stads- en dorpskernen bedroevend is. Ook langs de steenwegen die deze plekken met elkaar verbinden zijn de resultaten slecht”, alarmeert Pieter Van den Brande van MOW.

Autodelen

“In steden als Geraardsbergen, Oudenaarde, Deinze, Ronse, Waregem en Zottegem moeten de stadsbesturen meer inzetten op autovrije en autoluwe zones en op autodelen. Dit zal niet enkel ten bate gaan van de luchtkwaliteit, maar zal ook de algemene leefkwaliteit vergroten. Ten tweede moet er volop geïnvesteerd worden in duurzame mobiliteit tussen de kernen. Het openbaar vervoer in het zuiden van Oost-Vlaanderen moet absoluut beter, en fietsers en voetgangers verdienen een veilige plaats in het verkeer”, vindt MOW.

Beter openbaar vervoer

Tot slot wil de milieuvereniging, dat de ruimtelijke ordening verbetert. “Voor veel mensen uit de streek is een eigen wagen onontbeerlijk. Dat zorgt voor een grotere druk op de plekken waar al dit autoverkeer samenkomt: de steenwegen, dorpskernen en de grotere steden in de omgeving. Door te streven naar verdichting rond trein- en busstations en het vrijwaren van open ruimte, is het mogelijk om een performant openbaarvervoersysteem uit te bouwen”, gelooft Pieter Van den Brande.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy De Vos

    Extra emissiezones? Men zou die emissiezone nog strenger mogen maken (en benzine wat harder aanpakken). Maar i.p.v. aparte emissiezones, gewoon één grote maken over heel België (maar zonder uitzondering). Ofwel mag je auto binnen, ofwel moet hij weg (maar niet met van die speciale stickers of kaartjes om toch binnen te mogen, dat is pure geldklopperij)!