Meeste luchtvervuiling waar verkeer aanschuift

Centrum van Kruishoutem is door verkeer meest bezoedelde plek in Vlaamse Ardennen

CurieuzeNeuzen
Het centrum van Kruishoutem is in de Vlaamse Ardennen de plek waar de luchtvervuiling door het verkeer het grootste is. Ook Zottegem, Ronse en Oudenaarde hebben zorgwekkende punten. Dat blijkt uit een grootschalig burgeronderzoek dat in heel Vlaanderen is gevoerd.

Onder de noemer CurieuzeNeuzen hebben 20.000 inwoners in heel Vlaanderen deelgenomen aan onder onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij, de Universiteit Antwerpen en De Standaard. In mei hebben ze de concentratie stikstofdioxide (NO2) in hun straat gemeten. NO2 is een schadelijk gas dat in de uitlaat­gassen van wagens zit en is een goede parameter voor luchtverontreiniging door verkeer.

Kruishoutem en dan vooral het centrum van de gemeente, dat een pak doorgaand en zwaar verkeer te slikken krijgt, scoort heel slecht in het onderzoek. Aan de Olsenesteenweg ter hoogte van de school De Keimolen is een te hoge concentratie stikstof gemeten. Iets verderop richting centrum is de meting nog slechter. Ook de Tsjollevelddreef krijgt een rode bol op de kaart van CurieuzeNeuzen.

Aan verkeerslichten

In Oudenaarde is de lucht te zwaar vervuild aan de verkeerslichten in Leupegem, op het kruispunt van de Beaucarnestraat en de Abdijstraat, aan de Deinzestraat in Bevere en aan de Nestor De Tièrestraat in Eine, ook weer aan de verkeerslichten.

't Vosken

Er is ook een te hoge luchtvervuiling gemeten aan de Zuidstraat en de Zonnestraat in Ronse en aan de Molenkouter in het centrum van Zottegem. Daar gaat de Stationsstraat net niet in het rood. Kruispunt ’t Vosken in Oombergen, een van de drukste verkeerspunten in de regio scoort héél slecht.

Alle resultaten zijn te vinden op de kaart van CurieuzeNeuzen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.