Meervoudig moordenaar Hans Van Themsche komt niet vervroegd vrij met enkelband: strafuitvoeringsrechtbank verwerpt aanvraag

Bart Herman, advocaat van Van Themsche, wist  dat de kans op een vervroegde vrijlating of beperkte detentie voor zijn cliënt heel klein was.
PN/belga Bart Herman, advocaat van Van Themsche, wist dat de kans op een vervroegde vrijlating of beperkte detentie voor zijn cliënt heel klein was.
Hans Van Themsche (32) komt niet vervroegd vrij uit de gevangenis van Oudenaarde. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank vandaag beslist. Van Themsche had gevraagd om met een enkelband overdag de gevangenis te mogen verlaten. Het parket gaf negatief advies. De strafuitvoeringsrechtbank sluit zich daarbij aan.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het is iets meer dan veertien jaar geleden dat de toen 18-jarige Hans Van Themsche zijn dodelijke raid uitvoerde door Antwerpen. Hij vermoordde twee mensen: peuter Luna (2) en haar oppas Oulematou (25). De Turkse Songul Koç overleefde het bloedbad. Van Themsche werd op 11 oktober 2007 als eerste Belg ooit veroordeeld voor moord met een racistisch motief. Hij kreeg levenslang.

De meervoudige moordenaar vindt dat hij klaar is voor een geleidelijke terugkeer naar de maatschappij. Hij diende een aanvraag in om met een enkelband vervroegd vrij te komen en overdag te gaan werken. Het parket adviseerde de aanvraag negatief. Vandaag heeft de strafuitvoeringsrechtbank in Oudenaarde beslist om Van Themsche niet vervroegd vrij te laten.

“Niets anders verwacht”

“We hadden het niet anders verwacht en dat heb ik enkele weken geleden ook al gezegd”, reageert Bart Herman, advocaat van Van Themsche. “Er was hier zelfs niet voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor een vrijlating onder elektronisch toezicht. Daarvoor moet je een verblijfplaats kunnen opgeven en die heeft mijn cliënt niet”, reageert Bart Herman. En toch had hij de aanvraag ingediend. “Omdat mij cliënt dat wou. En het is niet omdat de tijd nu niet rijp is, dat dit nooit het geval zal zijn. Er is naar aanleiding van onze aanvraag een psycho-sociaal verslag gemaakt, dat werkpunten bevat. Ik zie dit als een proces op termijn. Het is ook belangrijk dat je als gedetineerde een perspectief hebt op een terugkeer vroeg of laat naar de maatschappij”, besluit Herman.
Ten vroegste op 25 juni volgend jaar kan Van Themsche bij de strafuitvoeringsrechtbank in Oudenaarde een nieuwe aanvraag tot vervroegde, gedeeltelijke vrijlating indienen.