Marietje De Meulemeester (105) is niet meer: Oudenaarde verliest oudste inwoonster

Optimist zijn, je geest helder houden en alles doen met mate: dat was de levensfilosofie van Marietje.
Ronny De Coster Optimist zijn, je geest helder houden en alles doen met mate: dat was de levensfilosofie van Marietje.
Marietje De Meulemeester, die met haar 105 jaar de oudste inwoner van Oudenaarde was, is overleden. Ze verbleef in het rusthuis Kloosterhof Pamele, waar ze nog alle dagen gedichten schreef, kruiswoordraadsels invulde en ‘de boekses’ las.

“Je mag niet stilvallen. Dat is zo belangrijk”, herhaalde Marietje steevast wanneer mensen peilden naar haar geheim om oud te worden. Elke dag deed ze aan ‘hersentraining’. Marietje was verzot op kruiswoordraadsels en liefst een beetje moeilijke ook, zodat ze verplicht was om erop te zwoegen en wat na te denken. “Ik heb best nog wel wat uitdaging nodig. Schrijven is ook nog altijd een hobby van me”, vertelde ze.

De diepgelovige vrouw verdiepte zich niet alleen in ernstige literatuur, maar was ook een vaste lezer van weekbladen. “Ik lees in de boekskes graag al die verhalen van BV’s”, bekende ze.

Meid van pastoor

De oudste vrouw van Oudenaarde heette eigenlijk Simonne, maar iedereen kende de vrouw uit Eine als Marietje, die jarenlang meid was van de vroegere pastoor van Mater.

Marietje is nooit gehuwd geweest en stak al haar vrije tijd stak in het verenigingsleven: ze is lid geweest van zowat alle katholieke organisaties in de stad. “En zo zat ik altijd met heel veel zaken tegelijk bezig en was ik voortdurend onder de mensen. Dat heb ik altijd gezocht: een engagement hebben en me inzetten voor en met anderen”, vertelde Marietje toen ze in mei vorig jaar haar 105de verjaardag vierde. Ze verbleef in het rusthuis Kloosterhof Pamele. Bij elke verjaardag trakteerde ze de medebewoners niet alleen op taart en koffie, maar ook op een gedicht dat ze zelf had geschreven en fraai had laten uitprinten. Haar gedichten gingen vaak over alledaagse dingen, maar vooral over het geluk en de positieve kanten van het leven. Optimist zijn, je geest helder houden en alles doen met mate, dat was de levensfilosofie van Marietje.

Je kan in het leven hard je best doen en over sterke genen beschikken, maar je moet ook ‘chance’ hebben.

Marietje toen ze haar 105de verjaardag vierde

Geen alcohol

“Je moet in het leven genieten van de dingen, maar kan best in niks overdrijven. Alcohol heb ik altijd achterwege gelaten. En je kan in het leven hard je best doen en sterke genen hebben, maar je moet ook ‘chance’ hebben. Ik behoor duidelijk tot de gelukkigen”, vond Marietje.
 

Haar uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 2 februari om 10.30 uur in de Sint-Eligiuskerk in Eine.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.