Mannen schieten ’s nachts uzi leeg op woning: tot 2 jaar cel gevorderd

Archiefbeeld - De kogelgaten waren duidelijk zichtbaar vanop straat.
Foto DCRB Archiefbeeld - De kogelgaten waren duidelijk zichtbaar vanop straat.
Vier mannen die betrokken zijn bij de beschieting van een huis in de Esstraat in Volkegem (Oudenaarde) riskeren tot twee jaar cel. Twee van hen trokken op 10 juli 2017 om half twee ’s nachts naar de leegstaande woning om er met een machinegeweer op te schieten.

Maar liefst 19 patronen vuurt dertiger J.V. op 10 juli 2017 af op de woning in de Esstraat in Volkegem. Hij schiet met zijn uzi, een automatisch vuurwapen, een volledig magazijn leeg op de op dat moment lege woning. Zijn kompaan G.V. (30) vergezelt hem, een andere beklaagde F.I. (34) heeft hen aangespoord te vuren op de woning. Een vierde beklaagde S.P. moet zich verantwoorden omdat hij vooraf op verkenning is geweest. De politie kan de daders arresteren nadat ze het bewuste wapen samen met een ander machinegeweer dumpen in een maïsveld in Assenede. De vier beklaagden maken met hun actie gelukkig geen slachtoffers. Ze weten dat de bewoner van het huis niet thuis is. De man is op dat moment namelijk al genoemd in een groot drugdossier en zit in de gevangenis.

In cowboystijl een woning beschieten is er zwaar over. Jullie hebben duidelijk niet stilgestaan bij de gevolgen. Wat als er een kogel was verdwaald en jullie een kind geraakt hadden?

Rechter tijdens zitting

Toch tilt het Openbaar Ministerie zwaar aan de feiten. “Met een uzi op een woning schieten is niet niets. De gebruikte munitie maakt een hoge snelheid en zou kunnen afketsen en slachtoffers maken. De feiten zijn dus ernstig”, stelt de procureur. Hij vordert twee jaar cel voor de opdrachtgever en de mannen die ter plaatse zijn geweest om de kogels af te vuren op het huis. De man die vooraf op verkenning is geweest, riskeert één jaar cel.

Druggebruik

De advocaten van de beklaagden die in de bewuste nacht ter plaatse zijn geweest, benadrukken dat hun cliënten helemaal onderaan de ladder van de criminele groep stonden. Hun cliënten waren volgens hen op de dool door hun druggebruik en deden alles wat hen werd opgedragen. De twee beklaagden zeggen ondertussen afgekickt te zijn en hun leven opnieuw op de rails te hebben. Ook de opdrachtgever zegt dat hij in die periode drugsverslaafd was. De beklaagden vragen hen niet naar de gevangenis te sturen, maar wel werkstraffen of een straf met uitstel op te leggen. 

De rechter maakt hen tijdens het proces wel nog duidelijk dat dergelijke feiten niet door de beugel kunnen. “In cowboystijl een woning beschieten is er zwaar over. Jullie hebben duidelijk niet stilgestaan bij de gevolgen. Wat als er een kogel was verdwaald en jullie een kind geraakt hadden?” De rechtbank doet op 22 november uitspraak in deze zaak.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.