Kunstenaar Kris Martin trakteert bij inhuldiging kunstwerk Day 9 op Scheldekop

Kunstenaar Kris Martin maakte dit abstracte beeld, dat zaterdag een plaats krijgt op de Scheldekop.
Ronny De Coster/Stad Oudenaarde Kunstenaar Kris Martin maakte dit abstracte beeld, dat zaterdag een plaats krijgt op de Scheldekop.
Op de Scheldekop nabij het gerechtsgebouw in Oudenaarde vindt zaterdag de onthulling plaats van Day 9, een bronzen sculptuur van Kris Martin. De Mullemse kunstenaar trakteer elke aanwezige op een drankje en een hapje.

Day 9 — en dan vooral de kostprijs ervan — veroorzaakte enkele weken geleden nog politieke beroering. Oppositiepartij N-VA stemde tegen toen de gemeenteraad besliste om het werk voor 54.000 euro aan te kopen. “Te veel geld”, protesteerde Kristof Meerschaut.

Schepen van Cultuur Stefaan Vercamer ziet het als een opdracht van openbare besturen om kunst in de publieke ruimte aan bod te laten komen. “Iedereen moet van kunst en cultuur kunnen genieten, dus niet enkel in musea. De stad Oudenaarde kreeg  een projectsubsidie van de Vlaamse regering van 3 miljoen euro omdat de Scheldekop erkend werd als een kwalitatief stadsvernieuwingsproject. Vlaanderen verwacht van ons dat we bij dergelijke projecten kunst integreren.  Geheel in de lijn van het Vlaamse beleid past het om daar dus een kunstwerk te voorzien”, zegt de Oudenaardse cultuurschepen. Hij geeft ook toe dat het zijn voorganger Guy Hove was, die de keuze voor dit kunstwerk tijdens de vorige legislatuur heeft voorgelegd aan het schepencollege.

Het kunstwerk is 1,75 meter hoog en is gemaakt uit fijne bronzen profielen met een vierkante sectie van 22 millimeter. Het is een abstractie van een zittende mens die beschouwend kijkt.

De onthulling ervan vindt plaats op zaterdag 17 mei om 11.30 uur. Iedereen is welkom en de kunstenaar trakteert alle aanwezigen, zo laat het stadsbestuur van Oudenaarde weten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter De Smet

    Tja, er moet toch iemand willen komen, daarmee wat eten en drinken ...

  • Georget PAPPENS GEORGET

    5 buizen aan elkaar lassen, max 1 uur werk... Goed verdiend.... Kunst????