Kerkgangers straks niet meer naar de mis maar naar theater?

In de kerk van Edelare worden binnenkort geen zondagsmissen meer georganiseerd.
Foto De Coster In de kerk van Edelare worden binnenkort geen zondagsmissen meer georganiseerd.
Niet alleen de Sint-Jozefskerk krijgt een nieuwe bestemming: ook in die van Edelare zijn er binnenkort geen missen meer. En de kerken van Mullem, Heurne, Welden, Mater, Nederename, Volkegem en Melden zijn voortaan bruikbaar voor culturele activiteiten. Dat staat in het nieuwe kerkenplan, dat maandag ter goedkeuring op de gemeenteraad komt.

Negen kerken in Oudenaarde dragen voortaan de stempel cultuurtempel, al is dat misschien licht overdreven. "Het worden geen culturele centra, maar wel plaatsen waar culturele activiteiten kunnen plaatsvinden", verduidelijkt Richard Eeckhaut (CD&V), schepen van Kerkfabrieken.


In de kerken van Mullem, Heurne, Welden, Mater, Nederename, Volkegem en Melden kunnen allerlei culturele activiteiten plaatsvinden. Occasioneel, maar dus niet meer elke week, kan in die gebouwen wel nog een mis plaatsvinden, bijvoorbeeld voor een uitvaart.


"De kerk van Edelare wordt onttrokken aan de eredienst", staat in het kerkenplan. Dat wil zeggen: de parochie stelt deze kerk helemaal ter beschikking van de stad. "Het is nu aan ons om te onderzoeken wat we met die kerk kunnen doen", zegt Eeckhaut.

Zaalkerk

Eerder was al bekend, dat de Sint-Jozefskerk aan het gelijknamige plein niet langer zou dienen voor kerkelijke diensten. Het gebouw, dat dateert uit 1959, is bouwkundig nog in goede staat en omwille van haar vorm als 'zaalkerk' allicht makkelijk om te bouwen tot een cultuurzaal, gelooft de stad. Het zet een ontwerpbureau aan het werk om de mogelijkheden te onderzoeken. Over wat er met de Pamelekerk aan de Schelde moet gebeuren, zijn de stad en het centraal kerkbestuur nog niet eens.


De Oudenaardse katholieken behouden volgens het kerkplan nog drie zogenaamde hoofdkerken. Sint-Walburga Oudenaarde en de kerken van Eine en Ename. Daar en ook in de annex-kerken Bevere en Leupegem is er nog elke zondag een mis.


Alle kerken in Oudenaarde, behalve die van Bevere en Sint-Jozef, zijn eigendom van de stad.


(DCRB)