Kapel vol gebreken blijft in trek bij verenigingen

STAD WIL OP TERMIJN WERK MAKEN VAN RENOVATIE

Theater Stam speelde in de oude kapel onlangs het toneelstuk 'Aangespoelden'.
Foto DCRB Theater Stam speelde in de oude kapel onlangs het toneelstuk 'Aangespoelden'.
Het stadsbestuur blijft de ontwijde kapel van het voormalig Onze-Lieve-Vrouwhospitaal in Oudenaarde aan verenigingen verhuren met alle gebreken en beperkingen die ze heeft. "Op termijn is een renovatie voorzien, maar in afwachting zijn veel verenigingen wel happig om het gebouw te gebruiken", zeggen OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V) en cultuurschepen Guy Hove (Open Vld).

Sinds de Zusters Bernardinnen er zes jaar geleden zijn vertrokken, staat het voormalige Onze-Lieve-Vrouwhospitaal leeg. De aanpalende kapel is geen bidhuis meer. De historische panden zijn wel zeer gewild bij culturele verenigingen. In het verlaten klooster vinden geregeld tentoonstellingen plaats en toneelverenigingen zien in de ontwijde kapel een mooie locatie voor opvoeringen. Recent speelde Theater Stam er nog het stuk 'Aangespoelden'.

Vragen over veiligheid

"Maar de accommodatie haalt lang niet het niveau van het toneelstuk", zegt gemeenteraadslid Roland Van Heddegem (N-VA). Hij stelt zich ook vragen bij de veiligheid van het gebouw en vindt dat stad en OCMW sneller werk moeten maken van de renovatie van de historische panden. "Wie hier iets organiseert, kan niet eens gebruik maken van het sanitair en moet zelf toiletten aanvoeren", klaagt Van Heddegem aan.


"De beperkingen en gebreken van deze panden zijn gekend. In de pandgang van het klooster is het al eeuwig koud. En de toiletten, die zijn niet meer bruikbaar. Dat belet blijkbaar niet dat verenigingen toch zeer happig zijn om in de verlaten panden culturele activiteiten te organiseren. We krijgen bijna wekelijks aanvragen. Daarom laten we toch toe dat het gebouw wordt gebruikt. Met de brandweer zijn afspraken gemaakt over wat hier kan en wat niet. Kleinschalige projecten kunnen en daar houden we ons strikt aan. Organisatoren kennen de gebreken op voorhand en beslissen of ze al dan niet van het gebouw gebruikmaken", zegt OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V).

Geduld

"Wie comfort wil, moet nog wat geduld hebben", zegt ook cultuurschepen Guy Hove (Open Vld). Een architectenbureau is bezig met de plannen voor de renovatie met de bedoeling om de panden toegankelijker te maken voor activiteiten. De architecten zien wel stabiliteitsproblemen die een effect kunnen hebben op de restauratie en herbestemming van de gebouwen", weet Hove.


"Wij kozen ervoor om onze jongste productie 'Aangespoelden' in de kapel te spelen, omdat dit gebouw een heel eigen karakter en een grote charme heeft. Dit is een onbetaalbaar kader", zegt Leen Neyrinck, voorzitter van Theater Stam. "Als je toneel speelt op speciale locaties, moet je altijd wel wat creatief zijn. Dat is ook zo als je met je voorstelling naar een loods trekt. Wij hebben ons moeten behelpen met een bouwwerftoilet, maar ik heb daar niemand horen over zeuren", relativeert Neyrinck.


De renovatie van de kapel en het klooster maken deel uit van een groter masterplan, waarbij op een deel van de beschermde site ook een nieuw gebouw zou komen voor de politie.