Inwoners van Ename protesteren tegen komst nieuwbouwproject: “Te groot, schending van groene buffer en problematisch voor mobiliteit”

Bewoners van de Zwijndries en Vijverweide vinden het project niet passen in hun buurt.
Ronny De Coster Bewoners van de Zwijndries en Vijverweide vinden het project niet passen in hun buurt.
Bewoners van de Zwijndries en de achterliggende woonwijk Vijverweide in Ename hebben meer dan veertig bezwaarschriften ingediend tegen de aangekondigde afbraak van een oude boerderij voor de bouw van appartementen en woningen. “Dit project hoort hier niet thuis: het is te grootschalig, schendt de groene buffer en zal parkeer- en verkeersproblemen veroorzaken”, vrezen ze.

Twaalf nieuwbouwappartementen aan de straatkant en vijf woningen in het achtergelegen gebied: dat is het plan dat een bouwontwikkelaar ontplooit voor een 15 are groot perceel aan de Zwijndries in Ename. Voor een nieuwbouwproject moet een oude hoeve tegen de vlakte. Het gebouw staat al jaren te verkrotten en is ook niet beschermd.

“Maar ze staat wel op de lijst van waardevol erfgoed. Ook wij vinden dat er met die bouwval iets moet gebeuren. Maar dat op de 15 are grond zo’n groot bouwproject wordt neergepoot, is voor ons onaanvaardbaar”, zegt Willem Dheedene namens de buurt.

De buren vrezen verder parkeer- en verkeersproblemen. “Voor de appartementen is een ondergrondse garage voorzien, maar de woningen achteraan moeten het stellen met elk één parkeerplaats. Het gaat wel om woonsten met meerdere slaapkamers en dus voor grote gezinnen. Die houden het niet bij één auto. Dat maakt dat er parkeerproblemen zullen ontstaan. Ook de verkeersafwikkeling wordt moeilijk: al die auto’s moeten via het smalle wegje naar de Eindrieskaai op een plaats waar het zeer moeilijk is om over te steken. Bovendien worden de woningen aan de achterkant gebouwd in een groene bufferzone. Toen wij hier bouwden, moesten we die groene buffer respecteren. Voor dit grote project geldt die beperking blijkbaar niet”, bedenkt Dheedene.

Geen communicatie

Het protest is niet nieuw: begin dit jaar al gaven bewoners aan dat ze het nieuwbouwproject niet zagen zitten. Tijdens het openbaar onderzoek tekenden meer dan twintig gezinnen bezwaar aan. “En het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen had opmerkingen over de verkeersveiligheid. De vergunning is toen niet afgeleverd. De bouwpromotor zou daarop de plannen lichtjes hebben aangepast. Alleen weten wij niet hoe die er intussen uitzien. En wat ons in dit dossier vooral stoort, is het complete gebrek aan communicatie vanuit het stadsbestuur van Oudenaarde. Mails en zelfs aangetekende brieven blijven zonder antwoord”, klaagt Willem Dheedene aan.

Nog niets beslist

Volgens burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) is er is in deze zaak nog niets beslist. “Dat is ook de reden waarom wij er als stadsbestuur niet kunnen over communiceren. “Dit dossier volgt zoals alle andere bouwaanvragen de procedure van het openbaar onderzoek, waarbij niet alleen bewoners reageren, maar ook instanties hun advies en opmerkingen formuleren. Bij de beoordeling van het dossier bekijken wij het complete plaatje en op basis daarvan levert het schepencollege al dan niet een vergunning af. Nu al zeggen welke richting dit uitgaat, kan ik helemaal niet. Ik zou dat ook niet mogen doen, want anders maken we ook nog een procedurefout”, legt De Meulemeester uit.

Wel al te koop

Intussen staan de appartementen en woningen wel al te koop op tal van immosites. “Dat is de verantwoordelijkheid van de verkoper en is ook niet verboden. Maar het wil niet zeggen, dat het project al vergund is”, benadrukt de Oudenaardse burgemeester.

Ronny De Coster
 De oude boerderij is al jaren onbewoond.
Ronny De Coster De oude boerderij is al jaren onbewoond.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.