IJspiste in handen van private uitbater

VERENIGINGEN TELEURGESTELD IN BESLISSING STAD

De ijspiste komt terug in 2017.
Ronny De Coster De ijspiste komt terug in 2017.
Er komt dit jaar opnieuw een kerstpiste op de Oudenaardse Markt. De opstelling zal door de herinrichting van het plein anders zijn. Maar dé grote wijziging is dat de stad de uitbating niet langer laat doen door de verenigingen, maar op zoek gaat naar een private uitbater. "Jammer, want voor ons was het een ideale manier om de kas te spijzen", reageren de verenigingen.

Tot 2015 deed de stad Oudenaarde voor de uitbating van de ijspiste een beroep op verenigingen: 23 dagen lang zorgde één vereniging per dag voor het verhuren van de schaatsen en het onderhoud van de piste. De stad betaalde daarvoor 40 euro per uur.

Het plannetje voor de nieuwe opstelling van de kerstmarkt eind dit jaar.
Ronny De Coster Het plannetje voor de nieuwe opstelling van de kerstmarkt eind dit jaar.

Prima systeem

"Op zich een prima systeem. Alleen moesten we daar bovenop ook altijd nog stadspersoneel inzetten. 's Ochtends moest er iemand ter plaatse zijn om de software op te starten en 's avonds moest iemand van de stad het geld uit de kassa's gaan ophalen. Het werd almaar moeilijker om daarvoor in die eindejaarsperiode drie weken lang telkens iemand te vinden", legt sportschepen Peter Simoens (Open Vld) uit.


De stad wil de uitbating van de piste daarom volledig uit handen geven aan een private uitbater. "Het voordeel van dit systeem is dat alle risico's niet langer voor de stad zijn", bedenkt Simoens. Uiteraard gaan ook de opbrengsten van de piste naar de private uitbater. "Ik verwacht niet dat de privatisering van de schaatsbaan de uiteindelijke kostprijs voor de stad zal verminderen. Maar we zullen wel efficiënter kunnen werken", gelooft hij.

Schepen van Sport Peter Simoens.
Ronny De Coster Schepen van Sport Peter Simoens.

Verkoopsstalletje

Voor de verenigingen lijkt het wel een stap terug: de 40 euro per uur zien ze aan hun neus voorbij schaatsen. "Maar we geven ze wel een chalet in de plaats. Vroeger kregen ze zo'n verkoopsstalletje op voorwaarde dat ze ook de ijspiste bemanden. Die verplichting valt nu weg, waardoor ze zich ten volle kunnen concentreren op de verkoop van hapjes, drankjes en kerstspullen", verdedigt de sportschepen de nieuwe regeling. Toch zijn de verenigingen niet overtuigd. "We lokten net volk door de ijspiste uit te baten", zegt Manu De Vos van de Recrean Skippers. "Zo verzorgden we er elk jaar demonstraties die heel wat kijklustigen lokten. Dit is dan ook een zeer jammere zaak." Dat vindt ook Steven Aelvoet van KSV Oudenaarde. "De stad kiest hier duidelijk voor haar eigen gemak, ten koste van de verenigingen", sneert hij.

Schaatsverhuur

De ijspiste zal drie weken lang op de Markt staan. De eerste twee weekends verschijnen op het vernieuwde plein een aantal kerstchalets. De andere dagen blijven ongeveer tien chalets permanent rond de tent van de piste. Die zal 17 bij 35 meter groot zijn. Ook een witte tent van 5 bij 15 meter groot voor toeschouwers en een dubbel zo grote ruimte voor het schaatsenverhuur staan op het grondplan.