Holebi’s en transgenders voelen zich niet altijd veilig in de stad: jongeren lanceren Regenboogverklaring tegen onverdraagzaamheid

  De initiatiefnemers van de Regenboogverklaring hopen zoveel mogelijk mensen warm te krijgen om tegen discriminatie te strijden.
Ronny De Coster De initiatiefnemers van de Regenboogverklaring hopen zoveel mogelijk mensen warm te krijgen om tegen discriminatie te strijden.
Inwoners van Oudenaarde, maar ook cafés, jeugd- en sportclubs, scholen en verenigingen kunnen een ‘Regenboogverklaring’ ondertekenen om aan te tonen dat er geen plaats is voor discriminatie in hun school, vereniging, bedrijf of horecazaak. Het initiatief komt van enkele jongeren, aangevoerd door Glenn Teirlinck en Dagmar Beernaert.

“Ik dacht dat het taboe rond holebi’s en transgenders al lang de wereld uit was, maar na enkele moedige getuigenissen van Oudenaardse jongeren op een debat enkele weken terug bleek het tegenovergestelde”, motiveert Dagmar Beernaert het initiatief. Holebi’s en transgenders voelen zich soms onveilig en krijgen te maken met onverdraagzaamheid en discriminatie. In de stationsbuurt en tijdens het uitgaan worden ze bijvoorbeeld beledigd of bedreigd. Samen met enkele Oudenaardse jongeren stelden we daarom een Regenboogactie op, met een regenboogverklaring die kan ondertekend worden”, licht Beernaert toe.

Knijp geen oogje dicht

Wie de Regenboogverklaring Love9700 ondertekent, geeft aan dat er in Oudenaarde geen plaats is voor discriminatie en onverdraagzaamheid, ook niet tegenover holebi’s en transgenders. “We kunnen niet tolereren dat iemand zich onveilig voelt of niet zichzelf kan zijn in onze stad”, pikt mede-initiatiefnemer Glenn Teirlinck in. “We willen mensen ook oproepen om in te gaan tegen onverdraagzaamheid als ze iets zien gebeuren. Dat lijkt simpel, maar vandaag knijpen nog veel mensen een oogje dicht als ze iets discriminerend zien gebeuren.”

Stickers voor horeca

De initiatiefnemers richten zich niet alleen naar individuen, maar hopen ook scholen, cafés, handelaars en verenigingen te kunnen betrekken bij de verklaring. Ze kunnen een sticker krijgen om aan de deur te hangen om aantonen dat er in hun zaak of vereniging geen plaats is voor discriminatie, ook niet voor holebi’s of transgenders. Ook aan organisatoren van fuiven of festivals in Oudenaarde vragen ze om de verklaring te ondertekenen.

Dagmar Beernaert stapt met de verklaring ook naar het stadsbestuur en de volgende gemeenteraad (op maandagavond, nvdr.). “Het zou een mooi signaal zijn mocht ook Stad Oudenaarde de verklaring ondertekenen en bijvoorbeeld de regenboogsticker plaatsen aan het stadhuis, het administratief centrum en het MOU om zo een sterk signaal te geven: iedereen is welkom in de stad”, vindt ze.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.