Hoelang nog wachten op veilige schoolomgeving?

Leerlingen Freinetschool De Vier Tuinen voeren actie in pyjama 'om politici en automobilisten wakker te schudden'

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Leerlingen van de Freinetschool De Vier Tuinen aan de Nederenamestraat in Nederename hebben samen met ouders en leerkrachten actie gevoerd voor een veiligere schoolomgeving. “Wij begrijpen niet waarom er nog altijd niets in huis is gekomen van de beloofde aanpassing van deze gevaarlijke weg”, verwoordt Ann Vancoppenolle, coördinator van de school de frustratie.
Ronny De Coster

Met een pyjama aan, maar toch met fluohesjes er over, verzamelden de kinderen van de Freinetschool De Vier Tuinen aan de schoolpoort. “De pyjama’s symboliseren dat we mensen willen wakker schudden en het fluo is hier gewoon hard nodig om niet aangereden te worden”, zegt Sylvie De Coster, gemachtigd opzichter aan de school.

Als ik kinderen wil laten oversteken en halfweg de rijbaan ga staan, zijn er vaak bestuurders die niet eens stoppen en me nog rakelings voorbij scheuren.

Sulvie De Coster, gemachtigd opzichter.
Ronny De Coster

“We hebben het gevoel dat zowel politici als weggebruikers in slaap gedommeld zijn. Weten zij nog wel dat hier een school is? Vandaag willen we dat heel goed laten zien, want de situatie is hier vaak heel schrijnend en levensgevaarlijk. Als ik kinderen wil laten oversteken en halfweg de rijbaan ga staan, zijn er vaak bestuurders die niet eens stoppen en me nog rakelings voorbij scheuren. Op momenten dat hier geen gemachtigde opzichter staat, kan je minutenlang langs de weg staan voor er toch een auto stopt om je door te laten, terwijl hier toch een zebrapad ligt”, getuigt ze.

Ronny De Coster
Ronny De Coster

“Er bestaat al jaren een dossier om de omgeving van onze school veiliger te maken. Dat ligt maar te wachten en intussen gebeurt er op het terrein helemaal niets”, pikt Ann Vancoppenolle, coördinator van De Vier Tuinen in. “Met onze actie vragen we ook aandacht voor de fietsers. Zij moeten heel wat manoeuvres uithalen om veilige aan de school te geraken. Fiets maar eens door de Oudstrijdersstraat: dat is geen pretje, onder meer doordat er een dorpel zit tussen de fietsstrook en de rijweg. Voor fietsende kinderen is dat enorm gevaarlijk”, zegt Vancoppenolle.

Ronny De Coster

Middenberm

Aan de schoolpoort wil ze graag een middenberm. “Die zou het voor voetgangers minder gevaarlijk maken om over te steken en zou automobilisten doen vertragen”, gelooft Vancoppenolle.

Volgende week krijgt de Nederenamestraat wel een onderhoudsbeurt. Van aan het kruispunt met Boslos tot iets voorbij de Wallestraat vernieuwt Wegen en Verkeer de rijweg in asfalt. Ook de deksels van de riolering in het wegdek worden vernieuwd en op hoogte gebracht en de fietspaden krijgen een nieuw laagje asfalt. Maar de maatregelen die de schoolomgeving veiliger moeten maken, zijn nog niet voorzien.

Wachten op riolering

De herinrichting van van het stuk Nederenamestraat nabij de school maakt deel uit van de heraanleg van de Ohio- en Oudstrijderstraat in Nederename, wegen die vallen onder het beheer van het Vlaams Gewest. De Oudenaardse schepen van Openbare Werken Guy Hove (Open Vld) liet onlangs in de gemeenteraad nog weten dat dit dossier nog lang niet rond is.

De bestuurder van deze auto had de actie niet begrepen.
Ronny De Coster De bestuurder van deze auto had de actie niet begrepen.

"De heraanleg van de Ohio- en Oudstrijdersstraat is ook een rioleringsdossier. Dat maakt dat het door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) wordt opgenomen en door de overheid wordt gesubsidieerd. Het tracé van de riolering is de voorbij jaren al verschillende keren veranderd. Dat is ook zo met de subsidieregeling. Daardoor moet het dossier opnieuw bekeken worden om te komen tot een voorontwerp dat we dan laten goedkeuren. Ik kan hier helaas geen termijn op kleven", aldus de schepen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.