Hobbyfotograaf blikt terug op teloorgegaan dorpsleven

Hobbyfotograaf Paul Van De Weghe tussen de vele, oude foto's.
Foto De Coster Hobbyfotograaf Paul Van De Weghe tussen de vele, oude foto's.
In het vroegere dorpscafé aan de kerk van Welden exposeert hobbyfotograaf en gewezen perscorrespondent Paul Van De Weghe (71) dit weekend een collectie foto's. Ze schetsen een nostalgisch beeld van een bruisend, maar teloorgegaan dorpsleven.

Paul was vooral actief in de jaren zestig en zeventig en begin jaren tachtig. "Dat was de tijd dat ons dorp bruiste van de activiteit. Je kan het niet zo gek bedenken of in Welden heeft het plaatsgevonden. Een kampioenenploeg, een pastoor die werd verwelkomd, de nieuwe burgemeester die zijn toer doet: het gaf allemaal aanleiding tot grote feesten", herinnert Paul zich.


En overal was hij van de partij mét zijn fototoestel. En al dat fotomateriaal hield hij netjes bij. "Ik ben uren en dagen bezig geweest om al die negatieven en dia's te digitaliseren en heb ze dan laten afdrukken op papier. Na een selectie kom ik aan een verzameling van 250 foto's", toont Paul.


Hij stelt ze tentoon in het voormalige dorpscafé aan de kerk van Welden. Paul kocht het pand en laat het gebruiken door verenigingen. En die worden in Welden almaar minder talrijk.

Kermisattracties

"Het dorpsleven gaat erop achteruit. Behalve de Corpusfeesten, die elk jaar toch wel flink wat volk lokken, is er in ons dorp niet veel meer te beleven. Het is nu kermisweekend, maar attracties komen hier al lang niet meer", betreurt Paul.


'Het verenigingsleven van Welden in beeld, 1950 tot 1980' opent vandaag om 19.30 uur en loopt tot dinsdag 25 augustus aan de Monseigneur Lambrechtstraat 73 in Welden. De deur van het voormalige café zwaait open op zaterdag om 19 uur, zondag om 16 uur, maandag om 19 uur en dinsdag om 14 uur. (DCRB)