Hobbybrouwer brouwt Stouten Blackie met de lekkies van Jan Van Gent

Gebrouwen met snoep "en toch is het bier niet zoet"

Sam Vanderstraeten met Stouten Blackie, het bier dat hij maakt met de lekkies van Jan van Gent.
Ronny De Coster Sam Vanderstraeten met Stouten Blackie, het bier dat hij maakt met de lekkies van Jan van Gent.
Hobbybrouwer Sam Vanderstraeten uit Oudenaarde zet een opmerkelijk biertje op de markt: hij gebruikte de vermaarde lekkies van Jan van Gent uit Kerselare om een stoutbier te ontwikkelen. Dat levert een degustatiebier op met een lichte caramelsmaak, maar dat verrassend genoeg niet echt zoet is.

“Het was maar een ingeving”, begin Sam Vanderstraeten te vertellen hoe enkele maanden geleden het idee ontstond om snoepen te gebruiken voor het brouwen van bier. Ik was bij Jan Van Gent in Kerselare een doosje lekkies gaan kopen. De smaak van caramel vind ik zo fantastisch en vroeg me af of het zou lukken om met die lekkies een recept te ontwikkelen voor een bier. Sowieso komt er aan het brouwen van bier suiker te pas. Die heb ik vervangen door lekkies. Het klinkt nu wel simpeler dan het is, want in die snoepen van Jan van Gent zit natuurlijk ook boter verwerkt. En dat wil je dan weer niét hebben als je bier maakt. Het was dus toch wat zoeken”, geeft Sam toe.

Stoute hond

Intussen is het nieuwe Oudenaardse bier klaar. Stouten Blackie heet het. “Het is een stout-bier, zwart van kleur, maar eigenwijs en atypisch. Dus het woordje ‘stout’ is ook daarom gekozen. En stouten Blackie, dat klinkt in Oudenaarde ook een beetje als een ondeugende hond. Er zitten dus wel verschillend bodems in de naam”, knipoogt Sam.

Niet zoet

“De smaak zal velen verrassen, want je moet nu niet denken dat het een zoet bier is omdat er snoep in zit. Het overgrote deel van de ​suikers​ wordt door de gist ​omgezet​ in alcohol, waardoor het bier zelf ​niet zoet​ blijft. De karamel- en kandijsmaken uit de snoep zorgen voor een gevarieerde aanvulling op de ​verschillende moutaroma’s​ uit het bier. Eerst proef je de caramel, dan wordt het even bitter en uiteindelijk keert de caramel terug”, legt Sam de smaakervaring uit.

Degustatiebiertje

De Stouten Blackie heeft een alcoholgehalte van 6,5%. “Het is dus geen bier dat je snel achterover kapt, maar eentje om rustig te degusteren. Je drinkt het best ook niet te koud: 7 graden is ideaal. Je haalt het dus best eerst een poos uit de koelkast voor je het in je glas giet”, beveelt de brouwer aan.

Sam doet alles zelf

“Dit is helemaal een hobbyproject. Ik brouw voor mijn plezier”, zegt Sam. Al is deze liefhebber geen amateur: Sam is gediplomeerd ​zytholoog​ (én kaasmeester) en pakt de zaak onder de naam Hopsasam duidelijk wel professioneel aan.

“En ik doe echt alles zelf: van het bedenken van het recept tot het brouwen, van het schetsen van het etiket tot het drukken ervan. Dat maakt dat ik hiervan zoveel voldoening heb”, zegt Sam.

Meer info over de Stouten Blackie en de bierhobby van Sam staat op zijn website www.HopSaSam.beer
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.