Heel even zwemmers op voorgevel

KUNSTENAAR PETE ONE BESCHILDERT OUD ZWEMBAD DAT GESLOOPT WORDT

Nog even kunst op het zwembad, dat wordt afgebroken.
Ronny De Coster Nog even kunst op het zwembad, dat wordt afgebroken.
Ronsenaar Peter Decatelle heeft op de gevel van het oud stedelijk zwembad in Oudenaarde drie grote gezichten geschilderd. Wie het kunstwerk wil zien, moet zich reppen, want het gebouw gaat deze week tegen de vlakte.

Peter Decatelle, in het wereldje van graffiti-kunstenaars bekend onder de naam Pete One, haalde snel zijn spuitbussen boven, toen hij vernam dat het zwembad van Oudenaarde deze week wordt afgebroken. "Ik kreeg de toestemming van de stad om mij uit te leven op de voorgevel. Het moest iets zijn dat naar water verwijst, maar voor de rest kreeg ik carte blanche", vertelt Peter. Het zijn uiteindelijk drie gezichten geworden die van water genieten.


"Zeer vergankelijke kunst, want over enkele dagen is alles weg, maar dat moet je als graffiti-kunstenaar kunnen relativeren. Ik vond dit een heel leuke opportuniteit. Je krijgt niet altijd de kans om op zo'n grote oppervlakte te werken", bedenkt Peter.

Graffiti-kunstenaar Pete One bij zijn kunstwerk: "Je krijgt niet altijd de kans om zo'n grote oppervlakte te bewerken."
Ronny De Coster Graffiti-kunstenaar Pete One bij zijn kunstwerk: "Je krijgt niet altijd de kans om zo'n grote oppervlakte te bewerken."

Over twee weken tegen vlakte

Nadat stadspersoneel vorige week het hele gebouw heel leeggemaakt, is een aannemer gisteren gestart met het sloopwerk. "Ik schat dat er van het oude zwembad over twee weken niets meer over blijft", zegt sportschepen Peter Simoens (Open Vld). Meteen na het opruimen van het puin wordt op het vrijgekomen terrein gestart met de aanleg van een speeltuin.


Het is Sportoase, de uitbater van het nieuw zwembad, dat instaat voor de bouw en het onderhoud van de speeltuin. "Het aandeel van de stad bestaat uit een eenmalige subsidie van 100.000 euro. Wij verlenen aan Sportoase een opstalrecht om dit stedelijk terrein de bouw van het speelplein mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat die nieuwe speeltuin tegen de zomer klaar is", legt Simoens uit.


De bestaande speeltuin, die paalt aan het stedelijk sportstadion, verdwijnt. In de plaats komt een parkeerterrein. Maar eerst laat de stad het fietspad van aan de Schelde doortrekken naar de Prins Leopoldstraat. Het komt op de grens van het sportstadion en het terrein van het zwembad.


"De nieuwe parking zal ongeveer even groot worden als de bestaande parking vòòr het zwembad. Die blijft ook, zodat we uiteindelijk ongeveer een verdubbeling krijgen van het aantal parkeerplaatsen op deze sportsite. Op de 'oude' parking komt een vaste plaats voor schoolbussen", voorzien de Oudenaardse sportschepen.