Groen wil wel aankoopbonnen voor de meest kwetsbaren: “Maar niet élk gezin in Oudenaarde moet 25 euro krijgen”

Stad Oudenaarde
Maandag ligt het voorstel op de gemeenteraad voor om voor ieder Oudenaards gezin een aankoopbon van 25 euro bij Oudenaardse handelszaken te voorzien. “We vinden het zeer nobel dat het stadsbestuur Oudenaardse handelaars wil ondersteunen”, zegt Groen-raadslid Elisabeth Meuleman. “Ook de sociale correctie, waarbij gezinnen met een kansenpas een extra bon per gezinslid krijgen, is een goed initiatief”, bedenkt het oppositieraadslid.

Toch vindt Meuleman dat niet élk gezin in Oudenaarde van de stad een bon van 25 euro moet krijgen. “Voor een deel van de mensen die er wel warm bijzitten, maakt 25 euro voor het gezin echt geen verschil. We vinden het dan ook nuttiger om het grote bedrag van 1,5 miljoen dat uit het gemeentebudget dat voor de steunmaatregelen wordt uitgetrokken, meer te gaan inzetten voor sociaal beleid en ondersteuning”, zegt Meuleman.

Zelf afhalen

“We gaan de gemeenteraad maandag vragen om de bonnen niet zomaar aan iedereen te bezorgen, maar ze te laten afhalen. “Bonnen die voor een bepaalde datum niet werden afgehaald, worden ter beschikking gesteld van de meest hulpbehoevenden, via het OCMW”, stelt Meuleman voor. “Zo zal er ongetwijfeld een groter deel van de totale middelen van het gemeentelijk noodfonds naar die mensen gaan die dit het meest nodig hebben”, zegt het oppositieraadslid.

Ook handelaars en verenigingen helpen

Ze wil dat de stad handelaars bij de heropening van hun zaak logistiek gaat ondersteunen met de aankoop van plexiglas, nadars, mondmaskers, handgel, ontsmettingsmateriaal,... “De stad moet ook de verenigingen een financieel duwtje in de rug geven”, bedenkt Meuleman tot slot.