Groen wil dat stad burgers budget van 100.000 euro geeft om zelf in hun wijk te besteden

Getty
De partij Groen vraagt tijdens de gemeenteraad van maandagavond aan het stadsbestuur van Oudenaarde om een zogenaamd ‘burgerbudget’ in te voeren.  “Laat ons 100.000 euro voorzien”, zegt Elisabeth Meuleman.

“Het is een klein stukje van het budget van de gemeente waarover inwoners zelf kunnen beslissen. Verenigingen of individuen kunnen projectvoorstellen doen. Die worden geëvalueerd en er wordt over gestemd door de inwoners van de stad. De projecten met de meeste stemmen worden uitgevoerd”, verduidelijkt Elisabeth Meuleman.

“Er zijn al voorbeelden”, zegt Meuleman. “Gent heeft een budget van 1,35 miljoen vrijgemaakt. 105 projecten worden ter stemming voorgelegd, 17 projecten werden uiteindelijk geselecteerd. In Wortegem-Petegem werd 100.000 euro vrijgemaakt, zijn 40 projecten ingediend en kregen er 27 een budget. Zo’n burgerbudget is een effectieve manier om de kloof tussen politici en burgers te verkleinen, omdat het zorgt voor inspraak, betrokkenheid en dialoog tussen inwoners en stadsbestuur”, motiveert Meuleman. 

Ze stelt maandagavond aan de gemeenteraad voor om 100.000 euro te voorzien om aan burgerbudgetten te spenderen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Philippe Vander Haeghen

    Meuleman misschien verplanten naar Gent?