Groen-raadslid Steven Bettens wil heel centrum van Oudenaarde omvormen tot fietsstraat

Buurgemeente Zingem heeft al een fietsstraat, maar de kans dat heel het centrum van Oudenaarde zo wordt, is niet erg groot.
Ronny De Coster Buurgemeente Zingem heeft al een fietsstraat, maar de kans dat heel het centrum van Oudenaarde zo wordt, is niet erg groot.
Groen-oppositieraadslid Steven Bettens wil dat het stadsbestuur van Oudenaarde de winkelstraten inricht als zogenaamde fietsstraten. Hij wou de gemeenteraad daarover ook meteen laten beslissen. Dat vond de bevoegde schepen te kort door de bocht. “Fietsstraten zijn waardevolle initiatieven, maar dit in één beweging toepassen op heel het centrum, kan toch niet zonder dat grondig te onderzoeken”, temperde mobiliteitsschepen Peter Simoens (Open Vld).

“Sinds 26 oktober 2019 is de Mechelse binnenstad één grote fietszone en moeten auto’s achter de fietsers blijven. Ze mogen die dus niet meer inhalen. En niemand mag sneller rijden dan dertig kilometer per uur. Vier maanden eerder werd ook de Kortrijkse binnenstad één grote fietszone. 74 straten zijn er fietsstraat. In onze regio hebben ook het kleinere Avelgem, Deinze, Waregem of Kuurne in hun centrum meerdere fietsstraten. Maar Oudenaarde hinkt achterop. Diep verscholen in onze stad hebben we wel twee fietsstraten: de voor gemotoriseerd verkeer doodlopende Trekweg Rechteroever en de eveneens voor gemotoriseerd verkeer doodlopende toegangsweg tot garages achter de Galgestraat”, zegt Steven Bettens (Groen).

Hij stelde tijdens de gemeenteraad een snelle “inhaalbeweging” voor: Oudenaarde moet volgens hem zijn hele centrum inrichten als fietsstraten en ook onderzoeken  in welke deelgemeenten fietsstraten kunnen ingericht worden.

Eerst onderzoeken

Peter Simoens (Open Vld), schepen van mobiliteit, zegt wel te vinden te zijn voor fietsstraten, maar wil daarover eerst een grondig onderzoek. “We gaan toch niet zomaar beslissen om van heel het centrum in één beweging een fietsstraat te maken. Dat is wel héél kort door de bocht”, aldus Simoens.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chris Ysebaert

    Oudenaarde is het Detroit van de Vlaamse Ardennen: motor city. De nieuwe markt is een steenwoestijn zonder groen. Het lawaai en de stank van auto's is net als voorheen. Met het huidige bestuur zal er niets veranderen, daar hebben ze de moed en de wil niet voor. Fietsers zijn in Oudenaarde vogelvrij verklaard.

  • de moor fabien

    Goed voorstel, maar gaan de fietsers ook stoppen voor de voetgangers ?