GO! viert 75ste verjaardag

VOLWASSENENONDERWIJS KENT DE JONGSTE JAREN GROOTSTE GROEI

Directeurs Ludwig Van Tenderloo, Bart Tsiobbel, Dirk Moulart en Guy Onderbeke vieren zaterdag de 75ste verjaardag van het Gemeenschapsonderwijs.
Foto Ronny De Coster Directeurs Ludwig Van Tenderloo, Bart Tsiobbel, Dirk Moulart en Guy Onderbeke vieren zaterdag de 75ste verjaardag van het Gemeenschapsonderwijs.
Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) Oudenaarde viert volgend weekend zijn 75ste verjaardag. "We hebben altijd hard moeten opboksen tegen het vooroordeel dat andere netten beter zijn en dat is nog altijd zo", bedenkt algemeen directeur Dirk Moulart.

Moulart leidt de scholengroep die alle GO!-onderwijsinstellingen in Oudenaarde, Ronse, Schorisse, Avelgem en Spiere overkoepelt. Vijfduizend leerlingen zijn dat, van wie ongeveer de helft in Oudenaarde school loopt. "Onze grootste troef is altijd geweest dat àlle kinderen belangrijk zijn. Dat klinkt als een cliché, maar bij ons is dat echt de rode draad door ons pedagogisch project: iederéén moet zich goed voelen op school. Ik heb altijd gezegd: we moeten elk kind kansen geven. Toen ik directeur was van het atheneum, heb ik heel veel tieners aangenomen die in andere scholen aan de deur waren gevlogen. Maar ik haalde ze niet zomaar binnen: ons team heeft ze op het juiste spoor gezet in een richting die we samen met hen uitstippelden", zegt Guy Onderbeke. Hij eindigde zijn loopbaan aan het hoofd van de scholengroep. Daar staat vandaag Dirk Moulart aan het roer.


"Wij hebben een publiek dat specifiek kiest voor ons pedagogisch project. We werken minder met het vermanende vingertje. Leerlingen moeten meer zelf doen en ontdekken. Dat maakt niet alleen het leerproces boeiender: bij ons studeren jongvolwassenen af met een eigen persoonlijkheid "In het GO! moet je je altijd een beetje meer bewijzen. Dat geldt zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen", bedenkt Moulart.

Bewuste keuze

"Dat mensen bewust kiezen voor het GO!, laat zich ook voelen in het lager onderwijs", zegt Ludwig Van Tenderloo, die binnen de scholengroep verantwoordelijk is voor de basisscholen. "Het nadeel is dat we niet onder elke kerktoren een schooltje hebben. We zijn dus minder verspreid. Maar we zien toch dat de Abraham Hansschool ook kinderen aantrekt, die niet onmiddellijk in de buurt wonen. Dat wijst op bewust kiezen door de ouders", vindt Van Tenderloo. "Met de recente oprichting van de Broebelschool, geïnspireerd door Marc De Bel, spelen we daarop in. En met succes. De school kent een grote bijval", zegt Van Tenderloo.

Volwassenenonderwijs

De grootste groei kent het Gemeenschapsonderwijs de jongste jaren echter in de cursussen voor volwassenen. "Ons leerlingen-aantal stijgt fel. Vandaag tellen we in Oudenaarde en in de afdeling in Ronse samen wel 2.600 cursisten", becijfert directeur Bart Tsiobbel. Een van de succesrichtingen is de lerarenopleiding. "Mensen die al een vak kennen, kunnen bij ons een opleiding volgen, die hen de mogelijkheid biedt om lesgever te worden. Die afdeling geeft eigenlijk een dynamiek waarvan ook het dagonderwijs mee geniet, want heel wat cursisten gaan in onze eigen scholen aan de slag. Die jonge instroom houdt het team fris", ervaart Bart Tsiobbel.


Het GO! viert zijn 75ste verjaardag volgende zaterdag met groot feest in De Qubus in Oudenaarde, voorafgegaan door een academische zitting in het stadhuis. Lies Martens, oud-leerlinge van het Koninklijk Atheneum en bekend van televisie, presenteert het verjaardagsfeest.