Glasbollen in Oudenaarde weer overvol: geen plaats voor extra veel flessen van communiefeesten

De acht glascontainers aan de Scheldekant zitten stuk voor stuk bomvol.
Lieke D'hondt De acht glascontainers aan de Scheldekant zitten stuk voor stuk bomvol.
Wie van plan was om vandaag leeggoed naar een glascontainer te brengen in Oudenaarde is eraan voor de moeite. Op verschillende plaatsen in de stad puilen de glasbollen uit en staat het errond vol met lege flessen en bokalen. “We hebben wel vaker problemen met het bedrijf dat instaat voor de ophaling.” 

Het is ondertussen een steeds terugkerend probleem in Oudenaarde. Op momenten dat er veel glas naar de containers moet, zitten de glasbollen overvol. Dat was zo rond de nieuwjaarsperiode en ook nu, met veel lentefeesten en communies op het programma, is er geen plaats meer om glas te deponeren in de containers. Dat is onder meer het geval bij de containers in Diependale en aan de Scheldekant, waar maar liefst acht overvolle containers geflankeerd worden door tientallen lege flessen. 

Het probleem ligt volgens intercommunale IVLA bij de ophaler van het glas. “Dat bedrijf is de afgelopen jaren al twee keer overgenomen en sindsdien verloopt de ophaling niet vlot meer. We hebben al meerdere keren problemen ondervonden”, zegt IVLA-voorzitter Mathieu De Cock. De intercommunale sprak het bedrijf er al verschillende keren op aan en schreef ook boetes uit, maar het effect daarvan blijkt beperkt. 

“We gaan daarom deze week nog eens samenzitten met het bedrijf om een meer structurele oplossing te vinden voor de duur van de samenwerking die ons nog rest. Het contract loopt eind dit jaar af, daarna gaan we in zee met een ander bedrijf.” Als alles goed gaat, haalt het bedrijf maandag wel nog al het glas op. “Wij zullen dinsdag controleren of dat ook effectief is gebeurd”, geeft De Cock mee.

Sluikstorten

Op de Facebookpagina ‘Ge zijt van Oudenaarde als ge…’ circuleren ondertussen ook foto’s van de uitpuilende glasbollen. Heel wat mensen reageren verontwaardigd op de situatie. Ook op het feit dat er ondertussen heel wat leeggoed rond de glasbollen is geplaatst, komt veel kritiek. 

“Dat is inderdaad sluikstorten”, zegt De Cock. “Zeker als er ook nog eens zakken met ander afval staan. Wie betrapt wordt kan een boete krijgen.” Als de glascontainer vol zit, kan je dus best het glas terug mee naar huis nemen of op zoek gaan naar een andere container op een andere locatie. Je kan het glas ook binnenbrengen in het containerpark.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Koen Vervaeke

    Er staan vier glasbollen aan de Hubo in de bruwaan en er zit bijna niets in . Misschien weet niemand ze staan.

  • Chris Ysebaert

    Dat komt ervan als je een aanbesteding uitschrijft en voor de goedkoopste kiest. Die gaat dan failliet en de problemen krijg je er gratis bij. In mijn straat staat ook een glascontainer, die puilt nu ook uit, dus een andere container zoeken in Oudenaarde heeft geen zin. Deze wantoestand duurt nu toch al enkele jaren en blijkbaar staat het bestuur machteloos.

  • Marc Maryns

    Ja goe were! Het glas naar de glascontainers brengen is gratis en op het containerpark moet je betalen. Zet dan glasbollen buiten het containerpark.