Gezocht: vzw om brug te bedienen

STADSBESTUUR WIL TEGEN APRIL NIEUWE UITBATER VOOR HAVEN

De nieuwe beweegbare fiets- en voetgangersbrug. De stad zoekt een uitbater.
Foto TVR De nieuwe beweegbare fiets- en voetgangersbrug. De stad zoekt een uitbater.
De nieuwe beweegbare fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de passantenhaven in Oudenaarde moet tegen april klaar zijn. Al zoekt het stadsbestuur nog een vzw om deze deze brug te bedienen en de passantenhaven uit te baten.

De vorig jaar gebouwde fietsers- en voetgangersbrug maakt deel uit van het project Scheldekop, een nieuw woonproject tussen een vroegere Scheldearm en de stroom zelf, en de opwaardering van de stedelijke passantenhaven. De beweegbare brug verbindt beide oevers van de vroegere arm, maar laat plezierboten toe het plezierhaventje binnen te varen. Het stadsbestuur heeft het plan opgevat om voor de bediening van de brug én de uitbating van de jachthaven een beroep te doen op een vzw. "We zijn op zoek naar een vzw die daar toch wat expertise en ervaring mee heeft", verduidelijkt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). "De bedoeling is dat we ons als stad niet meer moeten inlaten met het beheer. Ik hoop dat we tegen 1 april iemand kunnen aanduiden, aangezien het vaarseizoen dan begint."

Nieuw havenhuis

De brug is de eerste grote en zichtbare stap in het project Scheldekop, dat in de toekomst een meervoudige rol krijgt: naast de uitbreiding van het justitiepaleis zijn hier ook meer recreatie en woongelegenheid gepland. In het gebied komen 120 huizen, kantoorgebouwen en een nieuw havenhuis. "We willen meer ruimte voor voetgangers en fietsers creëren", gaat De Meulemeester verder. "De nieuwe mobiele gelijkvloerse brug moet de fiets- en wandelnetwerken versterken. Dankzij de brug zullen leerlingen van de Abraham Hansschool op een veilige manier het centrum kunnen bereiken. Maar ook de fietser die gewoon langs de Schelde fietst en die naar het centrum wil, moet op die manier niet meer in de Bergstraat tussen de wagens laveren."

50 meter aanlegsteiger

Eens het project klaar is, kan de passantenhaven ook worden uitgebreid. "Zo zou er toch zo'n 50 meter aanlegsteiger kunnen bijkomen", vervolgt De Meulemeester. "Elk jaar zijn er zo'n 4.000 toeristen die Oudenaarde per boot bezoeken. Onze passantenhaven is enorm populair, onder meer vanwege de ligging. De jachthaven ligt in het centrum van de stad, op 400 meter van de Markt. In de vroegere Scheldearm is er ook geen stroming. Je boot ligt er dus niet te waggelen. Als gevolg van de populariteit moeten boten nu soms in 3 rijen naast elkaar liggen. Uitbreiding is dan ook wel nodig."


Geïnteresseerde verenigingen moeten hun kandidatuur ten laatste op maandag 15 februari indienen. Voorwaarden, inschrijvingsformulier en nadere toelichting kan je verkrijgen bij infrastructuur@oudenaarde.be of telefonisch op het nummer 055/335.136.