Geslaagd met onderscheiding

BESTUURSAKKOORD DOORGELICHT | OUDENAARDE

De heraanleg van de Grote Markt draagt bij tot het positieve rapport van het stadsbestuur.
Ronny De Coster De heraanleg van de Grote Markt draagt bij tot het positieve rapport van het stadsbestuur.
Straks trekken we naar de stembus om te bepalen wie tot en met 2024 Oudenaarde zal mogen besturen. Maar eerst blikken we even terug op de voorbije legislatuur. Werden de plannen van het huidige bestuur van Open Vld en CD&V ook uitgevoerd? Wat heeft rooms-blauw effectief waargemaakt van de beloften van zes jaar geleden?

GELUKT

1 Gezonde financiën én lage belastingen

Het Oudenaardse stadsbestuur is erin geslaagd om, ondanks heel wat grote projecten en investeringen een financieel gezonde stad te blijven. Het resultaat op kasbasis, zeg maar 'de spaarpot' van de stad,is maar liefst 35.913.000 euro groot. Tegelijk zijn de belastingen laag: 7% personenbelasting en de gemeentelijke opcentiemen bedragen 1.200. Daarmee zit de stad onder het Vlaamse gemiddelde.

2 Imago van de stad

Oudenaarde profileert zich als stad van bier, erfgoed en fietsen. Met succes: de Adriaen Brouwer Bierfeesten stijgen jaar na jaar qua belangstelling. Met expo's en de de onlangs geopende tentoonstelling over schilder Adriaen Brouwer lokt de stad duizenden toeschouwers. Het stadsmuseum MOU werd verder uitgebouwd om ook nog meer scholen aan te spreken. En dankzij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen lokt Oudenaarde wereldwijd wielerliefhebbers.

3 Strijd tegen wateroverlast

Om de aanhoudende wateroverlastproblematiek van de Oossebeek terug te dringen, liet de stad een bufferbekken aanleggen ter hoogte van de Zwadderkotmolen in Mater. De stad nam, samen met het Vlaams Gewest, ook maatregelen om de gevreesde Maarkebeek in Leupegem in te tomen. Met succes: de tijd dat bij felle regenval hele wijken onder water liepen, ligt al een tijdje achter ons.

4 Uitbreiden van camerabewaking

In de strijd tegen vandalisme heeft het stadsbestuur in samenspraak met de politie het netwerk van camerabewaking nog uitgebreid. Beveiligingscamera's hangen intussen ook al in de Hoog- en Neerstraat en het Tacambaroplein. En ook de handel en wandel op het het Stationsplein is nu de klok rond te volgen op monitors in het politiekantoor in Oudenaarde.

5 203 nieuwe sociale woningen

Tegen 2023 moet Oudenaarde nog 203 nieuwe sociale woningen gebouwd hebben. Dat 'sociaal objectief' dat Vlaanderen oplegt, wou het stadsbestuur al dit jaar behaald hebben. 154 woningen zijn effectief al gebouwd. Ook voor de andere 49 is de zaak rond. Die huizen en appartementen zullen volgend jaar instapklaar zijn. Oudenaarde zit dan nog een jaar vòòr op wat Vlaanderen vraagt.

6 Natuurgebieden openstellen

"De stad Oudenaarde, als groene poort tot de Vlaamse Ardennen, bevat natuurgebieden die we zullen openstellen", beloofde het stadsbestuur zes jaar geleden. Dat is ook gebeurd met onder meer het Volkegembos. Dat wordt zelfs nog uitgebreid: met anderhalve hectare.

7Meer sportaccommodatie

De stad liet via een publiek-private samenwerking met Sportoase een nieuw zwembad bouwen en maakte ook werk van de beloofde vernieuwing van de sporthal. De aanleg van rugbyterreinen is gestart en de aanleg van binnen- en buitenpleinen voor petanque is bijna rond.

8 Vernieuwing van de Markt

Het grootste project, niet alleen van deze legislatuur, maar sinds vele decennia, is de vernieuwing van de Markt. Het had letterlijk veel voeten in de aarde en over de gebruiksvriendelijkheid is het laatste woord nog niet gezegd. Maar dat Oudenaarde een van de mooiste pleinen heeft van de regio, dat wordt door weinigen betwist.

9 Een nieuwe Academie voor Woord en Muziek

De stad beloofde een complete vernieuwingsoperatie voor van de schoolgebouwen van de Stedelijke Academie voor Woord en Muziek. En dat gebeurde ook: tussen de Woeker en het Liedtspark is een gloednieuw schoolgebouw opgetrokken.

10 Nieuwe rusthuizen

Stad en OCMW bouwden twee nieuwe woonzorgcentra: de Meerspoort en Scheldekant.

11 Uitbouw van één Sociaal Huis

De beloofde uitbouw van het Sociaal Huis kreeg vorm in het oud woonzorgcentrum, waar intussen 20 verschillende sociale diensten samen zitten en samenwerken. In het kader van het Sociaal Huis werd de sociale dienst van de stad geïntegreerd in de werking van dat Sociaal Huis.

12 Leefloners aan het werk zetten

Activering van leefloners en langdurig werkzoekenden wordt een prioriteit, zo kondigde de stad zes jaar gelden aan. Een activeringsbeleid zorgt ervoor dat leefloners in Oudenaarde worden tewerkgesteld en zo zelf een inkomen kunnen verwerven, waardoor ze niet afhankelijk zijn van het leefloon. Het OCMW slaagde er in om meer dan de helft van het aantal leefloners in een traject naar een (sociale) tewerkstelling te begeleiden. Volgens de Vlaamse gemeentemonitor zit Oudenaarde qua aantal leefloners per 1.000 inwoners onder het Vlaamse gemiddelde.

13 Uitbouw ontmoetingscentra

De stad liet verschillende stedelijke ontmoetingscentra renoveren.

14 Kernversterking

De voltallige gemeenteraad heeft een stedelijke verordening goedgekeurd, die het handelsleven in de kerk van de stad moet bevorderen. Het reglement bepaalt voor elke locatie in de stad welke commerciële activiteiten er toegelaten zijn.

15 Duurzame stad

De stad nam maatregelen op vlak van duurzaamheid. Oudenaarde werd fairtradestad, kocht bedrijfsfietsen.

NIET GELUKT

1 Toegankelijkheid

"We streven ernaar om onze eigen publieke gebouwen, de stad en eigen evenementen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking", staat in het zes jaar gelden geschreven beleidsplan. Dat is niet gelukt. Zelf op de nieuwe aangelegde Markt is het voor mensen met een rolstoel moeilijk om zich te verplaatsen.

2 Nieuw stadion voor voetbal en atletiek

Voetbalclub KSV Oudenaarde en atletiekvereniging KASVO delen nog altijd hetzelfde, afgeleefde sportstadion aan de Prins Leopoldstraat. Beide clubs willen een nieuwe accommodatie en liefst een die ze niet met elkaar moeten delen. De stad werkt aan een masterplan, maar de uitwerking zal werk zijn voor de volgende bestuursploeg.

3 Een beter mobiliteit

De binnenstad blijft kreunen onder het drukke verkeer. Veel ouders vinden het centrum van de stad veel te gevaarlijk en te druk om hun knieren met de fiets naar school te laten. Autobussen van De Lijn rijden zich vast in het verkeer. Aan enkele scholen lukt het wél om rust te brengen bij de schoolpoort. Aan de KBO's Leupegem, Nederename en Mater worden zogenaamde fietsstraten georganiseerd waarbij auto's worden geweerd. Daar lukt het wel, maar elders is er nog veel werk.

4 Veilig en comfortabel fietsen.

Oudenaarde en haar deelgemeenten uitbouwen tot dé fietsstad van de streek, dat is niet helemaal gelukt als het gaat over de alledaagse fietser. Het is een vaak gehoorde kritiek, dat Oudenaarde wel een wielerstad, maar geen fietsstad is. De dagdagelijkse fietser botst nog te vaak letterlijk op obstakels of doodlopende paden. De Oudenaardse fietser kreeg fietssnelwegen, fietstunnels en er komt ook nog een fietsersbrug, maar die zijn allemaal het werk van hogere besturen. Bij de heraanleg van de Markt werd volgens de Fietsersbond de fietser vergeten.

5 Brandwoeker uitbouwen tot bruisend cultuurcentrum

Door de integratie van de Brandwoeker in de Woeker wilde het bestuur de Woekersite laten uitgroeien tot het kloppend cultuurhart van de stad. Maar dat is niet gelukt. Verenigingen kunnen de lokalen van de oude brandweerkazerne gebruiken om te vergaderen en er kwam ook een repetitiekot. Zelfs met de nabijheid van de wél succesvolle cultuurzaal De Woeker kunnen we de Brandwoeker vandaag geen bruisende, culturele site noemen. (DCRB)

Lees ook:

Oudenaarde op weg naar De Meulemeester IV?

De Oudenaardse partijen doorgelicht
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.