Geef deelgemeenten eigen budget

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OUDENAARDE

"Laat de gemeenteraad eens plaatsvinden in een deelgemeente", stelt Groen voor.
Ronny De Coster "Laat de gemeenteraad eens plaatsvinden in een deelgemeente", stelt Groen voor.
Volgens de Oudenaardse burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) is het een hardnekkig misverstand dat deelgemeenten minder aandacht en centen krijgen dan het stadscentrum. Toch hebben de andere partijen diverse ideeën klaar om de rol van wijken en deelgemeentes groter te maken.

Weten wat er leeft in de deelgemeenten, dat begint volgens Kristof Meerschaut (N-VA) al bij de samenstelling van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen. "Het is een uitdaging om kandidaten te vinden in elke deelgemeente", vindt Meerschaut. "Volgende stap: op zoek gaan naar aanspreekpunten binnen elke deelgemeente of buurt, bijvoorbeeld buurtverenigingen en wijkcomités en met hen een communicatielijn onderhouden die in twee richtingen werkt", stelt Meerschaut voor.

"Elke gemeente kiest wat ze doet met haar budget: een parkje, een speeltuin, verkeersremmers,..."

Elisabeth Meuleman (Groen)

"Geef die deelgemeenten ook een eigen budget", wil Elisabeth Meuleman (Groen). "In sommige gemeenten en steden bestaat het systeem van zogenaamde burgerbudgetten al. Elke wijk of deelgemeente krijgt een budget waarover zelf kan beslist worden. Verkeersremmers, een speeltuintje, een parkje: de burgers bepalen zelf mee waaraan een deel van het budget van de stad kan worden besteed. Zo zijn burgers ook in de deelgemeenten nauwer betrokken bij het beleid. Er kan onderzocht worden of de gemeenteraad niet af en toe op verplaatsing en in de deelgemeenten kan worden georganiseerd. Op een vragenuurtje kunnen burgers dan vragen stellen over het beleid in hun deelgemeente. Ook een jaarlijks infomagazine speciaal voor elke deelgemeente zou mensen beter kunnen informeren en betrekken", gelooft Meuleman.

"Feestcomités moeten een grotere rol krijgen. Zij zijn de antenne en weten wat er in de deelgemeenten leeft."

Stefaan Vercamer (CD&V)

Ook Stefaan Vercamer (CD&V) is voorstander van burgerbudgetten. Hij vindt dat ook feestcomités moeten ingeschakeld worden om deelgemeenten bij beslissingen te betrekken. "Feestcomités moesten een nog sterkere rol krijgen als antenne en signaaldoorgever van wat er leeft in een deelgemeente. Ook de beheersorganen van de ontmoetingscentra, waarbij wij verwachten dat zoveel mogelijk verenigingen betrokken worden, kunnen een nuttig overlegplatform vormen, vindt Vercamer (CD&V).

(DCRB)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.