Freinetschool start middelbaar onderwijs in verlaten fabriek van Santens

De school komt in de leegstaande kantoren van de fabriek.
Ronny De Coster De school komt in de leegstaande kantoren van de fabriek.
De verlaten badstoffenfabriek van Santens aan de Galgestraat zal vanaf september veel scholieren over de vloer krijgen. De vzw Keerpunt start er met een middelbare freinetschool. “We beginnen met één leerjaar en bouwen elk jaar verder tot we een volwaardige school hebben”, kondigt de vzw aan. De school is wel nog volop op zoek naar centen.

Freinetonderwijs bestaat al een kwarteeuw in de Oudenaardse deelgemeente Nederename. ‘De Vier Tuinen’ biedt echter alleen lager onderwijs aan. Het idee om ook een middelbare afdeling te starten, bestond al een tijdje, maar de realisatie bleef onzeker bij gebrek aan een geschikte locatie. Die zorg kunnen de initiatiefnemers nu achter zich laten: de school kan zich installeren in de leegstaande kantoren van de vroegere badstoffenfabriek Santens aan de Galgestraat in Oudenaarde.

Keerpunt

Het initiatief gaat niet uit van ‘De Vier Tuinen’ zelf, maar van de vzw Keerpunt, een coöperatieve organisatie die op verschillende plaatsen in Vlaanderen nieuwe freinetscholen wil opstarten. Keerpunt wil naar eigen zeggen een halt toeroepen aan het toenemende fenomeen van schooluitval en schoolmoeheid in secundaire scholen. “Zowel ouders als leerlingen vragen al geruime tijd naar scholen en leerprogramma’s die relevant, motiverend en niet wereldvreemd zijn. Bij de huidige generatie jongeren herkennen we veel creativiteit, positivisme en ondernemingszin. Door leerlingen heel sterk te betrekken bij de schoolwerking en hun eigen leertraject, willen we hen helpen om het allerbeste uit zichzelf en uit elkaar te halen”, motiveert Keerpunt het initiatief.

Oudenaarde is niet de enige plek waar de vzw een middelbare freinetschool wil: er zijn plannen voor afdelingen in Gent, Geraardsbergen, Alken, Lokeren en Brussel.

Starten met 40 kinderen

In Oudenaarde zal Keerpunt starten met een veertigtal kinderen in een eerste jaar. Elk jaar zou er dan een volgend leerjaar bijkomen, zodat de school na zes jaar compleet is. Starten wil de freinetschool met een veertigtal leerlingen en maximaal zal er plaats zijn voor 150 kinderen. 

De nieuwe freinetschool verschaft onderwijs op ASO-niveau en zonder hiërarchie van studierichtingen. Centraal in het opvoedings- en opleidingsmodel staat de vorming van de persoonlijkheid centraal. Kunst- en technische vorming staan evenwaardig naast de algemene vorming, zo luidt de filosofie in de methodeschool.

Centen nodig

Voor het opstarten van de school in Oudenaarde en op andere locaties in Vlaanderen wil de vzw Keerpunt een startkapitaal van 20.000 euro verzamelen. Daarnaast zal voor Oudenaarde alleen nog eens 30.000 euro nodig zijn. Dat geld proberen de initiatiefnemers bij elkaar te krijgen door de organisatie van een crowdfunding.

Pas vanaf 2020 kan de school aanspraak maken op subsidies. Informatie over de crowdfunding is te vinden via deze link. De school is voorts ook op zoek naar leerkrachten. Wie daarover mee wil weten, surft naar www.keerpuntscholen.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.