Frederic prestenteert verkiezing Miss World voor miljoenen kijkers

OUDENAARDENAAR KRIJGT UNIEKE OPDRACHT IN CHINA

Frederic De Vos maakt zijn koffers klaar om te vertrekken naar China.
Foto Ronny De Coster Frederic De Vos maakt zijn koffers klaar om te vertrekken naar China.
Oudenaardenaar Frederic De Vos pakt zijn koffers voor een wel heel uitdagend avontuur: hij trekt naar China om er zes shows én de finale van de supermodellenverkiezing Miss World te presenteren, waaraan veertig landen deelnemen. "Miljoenen mensen volgen die shows op televisie. Best wel spannend", bedenkt Frederic, nog altijd verbaasd dat hij hiervoor wordt gevraagd.

In zijn eigen stad Oudenaarde staat hij al jaren bekend als de presentator van onder meer de Bierfeesten en in de rest van het land praat hij onder meer bedrijfsfeesten, modeshows, debatten, concerten, wielerwedstrijden, persvoorstellingen en vooral missverkiezingen aan elkaar. De Vos heeft ook zes jaar ervaring als nieuwsanker voor de regionale televisie AVS."Het is allemaal begonnen bij de vrije radio. Ik was twaalf jaar en had al mijn eigen programma. De commentaren waren goed en op de duur begon ik ook feestjes te presenteren", begint Frederic te vertellen.

Geen louche beller

Toen hij onlangs een telefoontje uit Australië kreeg, kneep hij zich toch even in de arm. "Ik droomde niet en het bleek ook geen louche beller te zijn, maar iemand van de organisatie van de supermodellenverkiezing Miss World. Die vroeg of ik me kon vrijmaken in mei. Ik word gevraagd om enkele shows en ook de uiteindelijke finale van deze prestigieuze verkiezing te presenteren. De shows vinden plaats in Macau, dat is het nieuwe Las Vegas, maar dan in China. Onder andere in de Macau Tower zal de hoogste modeshow ter wereld georganiseerd worden. Het klonk waanzinnig, maar kijk: negen dagen lang zal ik China zijn voor deze toch wel opmerkelijk opdracht", vertelt Frederic.


"Ik sta er zelf wel van te kijken en voel me natuurlijk ook wel vereerd dat zo'n grote organisatie bij mij terechtkomt", bekent de Oudenaardenaar. Al is hij niet helemaal verrast. "Ik heb zo'n opdracht ook al eens gedaan op Fiji. En blijkbaar is mijn presentatie daar de reden waarom ik nu die veel grotere opdracht krijg. Dat ze voor zo'n presentatie geen native English speaker kiezen, is ook opmerkelijk, maar blijkbaar willen ze graag Engels met een accentje. Dat geeft volgens de organisatie aan de wedstrijd een meer internationale uitstraling, hebben ze me verteld."

Miljoenen kijkers

Groot kan je zijn Chinese avontuur wel noemen: een vijftal shows met de deelnemers worden opgenomen in grote casino's en de apotheose wordt de eigenlijke Miss World-verkiezing. "Veertig meisjes die in hun land tot de mooiste zijn verkozen, nemen aan die wedstrijd deel. Ons land stuurt helaas geen kandidate. In China alleen kijken miljoenen mensen naar die show op televisie en als je dan rekent dat al die deelnemende landen die contest ook op de buis brengen, spreken we over een gigantisch kijkcijfer", bedenkt Frederic.


De organisatie is in Australische handen en het is een Amerikaans productiehuis die de show maakt. "Dat wil zeggen dat alles tot in de puntjes is vastgelegd. Wat me daar precies te wachten staat, weet ik pas ter plaatse. Ik ga er niet van zweven en ook mijn zenuwen zullen er niet door op hol slaan. Al heb ik net voor ik het podium opga toch altijd een beetje plankenkoorts. Dat heb ik nodig", zegt Frederic.


Zijn moeder maakt zich wel zorgen over de trip die haar zoon onderneemt. "Ze is niet bezorgd voor de verre verplaatsing of hoe het er zal verlopen, maar wel of al mijn kostuumbroeken wel mooi gestreken zullen zijn. En zie dat je schoenen blinken, zo drukt ze me al de hele tijd op het hart. Een goede smaak hebben en charmant zijn, dat heeft ze me altijd willen bijbrengen", besluit Frederic.