Frederic De Vos breekt lans voor aanleg geveltuintjes

Frederic De Vos poseert samen met Elisabeth Meuleman bij zijn geveltuintje.
Repro DCRB Frederic De Vos poseert samen met Elisabeth Meuleman bij zijn geveltuintje.
Frederic De Vos, presentator en ereburger van Oudenaarde, breekt een lans voor het aanleggen van zogenaamde geveltuintjes. De Vos geeft alvast zelf het voorbeeld. Elisabeth Meuleman (Groen) trok met zijn idee om de aanleg van geveltuintje met subsidies aan te moedigen al naar de gemeenteraad.

Heel wat steden en gemeenten stimuleren geveltuintjes en gevelgroen. Een geveltuintje is een smalle groenstrook aan de straatkant, tegen een voorgevel. “Ze brengen meer kleur in het straatbeeld en bevorderen de biodiversiteit: vogels en insecten vinden er een rustplaats. Bovendien verbeteren ze het klimaat en de luchtkwaliteit. In Ronse, bijvoorbeeld, legt men gratis geveltuintjes aan in de stad”, zegt Elisabeth Meuleman (Groen). Ze lanceerde al een voorstel op de jongste gemeenteraad.

Maar Meuleman haalde de mosterd eigenlijk bij Frederic De Vos. De bekende Oudenaardenaar is grote voorstander van geveltuintjes en liet er zelf al eentje aanleggen aan zijn woning in de Gevaertswijk. “In de lente prijkt hier weer het groen en paars van een mooie blauweregen aan mijn gevel. Het is een kleine ingreep, maar het verschil is opvallend. Ik hoop dat velen mijn voorbeeld volgen. Ik heb dit zelf bekostigd, maar het lijkt me goed dat de stad dit zou stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door tussen te komen in de aanleg van de boordstenen en het vervangen van de stabilisé door aarde”, stelt De Vos voor.

“Frederic gaf de voorzet, ik stelde een vraag op de gemeenteraad en volgende maandag ligt het voorstel ter bespreking op de commissie van de burgemeester. Dat is bijzonder goed nieuws”, besluit Meuleman.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.