Eiken langs N8 worden niet gekapt

De omwonenden willen deze eiken weg wegens overlast.
Foto Ronny De Coster De omwonenden willen deze eiken weg wegens overlast.
De zestig jaar oude eiken langs de Berchemweg en Oudenaardsebaan tussen Oudenaarde en Kluisbergen worden niet gekapt. "Er is geen enkele reden om die kerngezonde bomen weg te halen", reageert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Oost-Vlaanderen op de petitie van omwonenden die de bomen weg willen.

Enkele bewoners van de N8, de gewestweg tussen Oudenaarde en Kluisbergen, hebben het zowat gehad met de stoere eiken in de straat. "In het voorjaar geven de bloesems een kleverige stof af en in de herfst verstoppen de afgevallen bladeren onze dakgoten. En de bomen zijn zo groot geworden, dat ze veel schaduw werpen waardoor onze zonnepanelen minder opbrengen", motiveren ze in een petitie waarom ze de bomen gekapt willen zien.

Tegenpetitie

Die actie is slecht aangekomen bij het Milieufront Omer Watez. De regionale milieuvereniging gaat in het tegenoffensief met een petitie tégen het kappen van de bomen. "Overlast? Eiken laten bladeren en eikels vallen? De normaalste zaak van de wereld, want dat is wat ze altijd doen. Dat ze daardoor op een gazon terechtkomen of al eens een dakgoot verstopt geraakt, klopt. Maar daarom een kapvergunning aanvragen is er toch wat over", reageert het Milieufront Omer Wattez. Die petitie gebeurt online en verzamelde al meer dan 1.500 handtekeningen.


De afloop is al bekend, want Sylvie Syryn, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, is formeel: de bomen worden niét gekapt. "Wij zien geen enkele reden om onze eiken langs de N8 weg te halen: die bomen zijn kerngezond. En we onderhouden ze ook. Drie maanden geleden zijn ze nog gesnoeid geweest. Maar dat ze in de herfst hun bladeren verliezen, is geen reden om ze te kappen. Die eiken staan daar perfect op hun plaats", besluit Syryn. (DCRB/TVR)