Eerste inwoners Schelde-Eiland verwelkomd

VERLATEN SITE WORDT NIEUWE STADSWIJK MET 225 APPARTEMENTEN EN WONINGEN

Eerste bewoners Eddy Foubert en Christel Demerlier werden door het stadsbestuur verwelkomd met bloemen en champagne.
Thomas Vandewalle Eerste bewoners Eddy Foubert en Christel Demerlier werden door het stadsbestuur verwelkomd met bloemen en champagne.
In Oudenaarde werden gisteren de eerste bewoners op het Schelde-Eiland verwelkomd, een stadsvernieuwingsproject met in totaal maar liefst 225 appartementen en woningen. "Een historisch moment", noemde burgemeester Marnic De Meulemeester het. "Deze tot voor kort verloederde site, wordt stilaan één van de mooiste plekjes van onze stad."

Jarenlang leefde Oudenaarde met haar rug naar de Schelde. Na het rechttrekken van de rivier in de jaren '70 werd immers elke band met de stad verbroken. Op de Scheldekop bevond zich naast het gerechtsgebouw bovendien een gasfabriek die er de laatste jaren verloederd bijlag. Maar dat is nu verleden tijd. De verlaten terreinen maken op initiatief van de stad Oudenaarde en in samenwerking met verschillende publieke en private partners plaats voor een nieuwe stadswijk met 225 appartementen en woningen.

Burgemeester Marnic De Meulemeester legde de eerste steen van het openbaar domein.
Thomas Vandewalle Burgemeester Marnic De Meulemeester legde de eerste steen van het openbaar domein.

Openbare ruimte

De eerste inwoners werden er gisteren al feestelijk verwelkomd. "We waren al enige tijd op zoek naar een unieke woonst in het stadscentrum van Oudenaarde", vertellen Eddy Foubert (54) en Christel Demerlier (50) uit Nederename. "Dit appartement heeft het allemaal: veel ruimte, een fantastisch zicht op de Schelde en dat op amper 500 meter van de Markt. We hopen eind deze maand geïnstalleerd te zijn."


Dit najaar nog zal de eerste fase met maar liefst 95 appartementen volledig klaar zijn. "Reeds meer dan 85 appartementen werden verkocht, waardoor het onmiddellijk een gezellige drukte zal worden op het eiland", zegt projectontwikkelaar Bart Langens. "Dan wordt ook meteen het startschot gegeven voor de tweede fase: 26 appartementen en 19 eengezinswoningen pal aan de jachthaven. De toekomstige bewoners zullen de aangemeerde plezierboten kunnen gadeslaan vanuit hun leefruimte."


Gisteren werd door de burgemeester ook de eerste steen gelegd voor de aanleg van de openbare ruimte. "Het ganse eiland wordt een autoluwe ruimte", legt Langens uit. "Parkeren zal ondergronds gebeuren. Op de kop van het eiland wordt een plein voorzien met een heus petanqueveld en een bijzondere langwerpige zitbank waar men kan genieten van een panorama over het water en het landschap van de Vlaamse Ardennen."

De tot voor kort verloederde site moet één van de mooiste plekjes van de stad worden.
Thomas Vandewalle De tot voor kort verloederde site moet één van de mooiste plekjes van de stad worden.

55 miljoen euro

De Vlaamse regering erkende het project als stadsvernieuwingsproject, wat goed is voor een subsidie van maar liefst 3 miljoen euro. Ook Waterwegen en Zeekanaal en Regie der Gebouwen zetten hun schouders er onder. Vandaag investeren Willy Naessens industriebouw, Wow Projects en Montreal, verenigd onder de nv Monath, maar liefst 55 miljoen euro in de herontwikkeling van het gebied.


"Het wordt één van de mooiste projecten in onze stad, waarvoor mensen van hen heinde en ver zullen komen om het te bewonderen", maakt burgmeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) zich sterk. "Dit samen met onze heraangelegde Markt, zorgt ervoor dat we ons het Toscane van Vlaanderen mogen noemen."