Een jurk met plukjes haar van klanten: kapper in Oudenaarde ontwerpt opvallend kledingstuk

Youri poseert trots bij Juliette in haar opmerkelijke jurk.
Ronny De Coster Youri poseert trots bij Juliette in haar opmerkelijke jurk.
In de etalage van het kapsalon C-You in Oudenaarde staat een bijzondere blikvanger: een etalagepop draagt een jurk die kapper Youri Cornelis (48) heeft vervaardigd met de haren van zijn klanten. “Ik heb acht maanden lokjes bijeen gespaard, zestig uur geknipt en geplakt en wel 20 lijmspuiten gebruikt. Dit is een bedankje aan mijn klanten, die massaal zijn teruggekeerd, nadat ik door ziekte een jaar niet heb kunnen werken”, vertelt de creatieve kapper.

Wie geregeld langs het plein achter het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde wandelt, heeft de etalagepop van kapsalon C-You al in tal van poses en outfits gezien. “Tot voor kort zat ze hier nog in een bubbelbad. Ik probeer er toch altijd een blikvanger van te maken”, knipoogt Youri Cornelis. Daarin is hij deze keer overduidelijk geslaagd. De paspop draagt een jurk die helemaal is vervaardigd met haarlokken die de kapper de voorbije acht maanden na het bezoek van elke klant bijeen veegde en ook netjes bij hield. “Ik heb lang kunnen verzwijgen wat ik ermee van plan was, maar sommige klanten viel het kennelijk toch wel op, dat ik met de geknipte haren heel zorgzaam omging. ‘Wat ben je ermee van plan, misschien?’, vroeg wel eens iemand.”

Monnikenwerk

Maar Youri verklapte zijn plan niet. De paspop verhuisde naar de logeerkamer van het appartement boven het kapsalon. “Al die haren had ik netjes per kleur bijgehouden om er een bh, een bustier en een jurk mee te vervaardigen. Technisch was dat aanvankelijk wat zoeken, want die haren zomaar op de pop kleven, dat lukte niet: ik moest papier-maché maken als ondergrond. En daarop kleefden de lokken wel. Maar ’t was een monnikenwerk. Ik schat dat ik wel zestig uur ben bezig geweest. Ruim twintig spuitbussen met lijm waren nodig om alles op zijn plaats te krijgen en te houden”, vertelt Youri.

“Hiermee wil ik mijn klanten bedanken, omdat ze massaal zijn teruggekeerd nadat ik door ziekte een jaar niet heb kunnen werken

Youri Cornelis

Hij is best wel trots op het resultaat. “Juliette staat echt te pronken”, lacht de kapper. Juliette? “Ik heb ze genoemd naar de vrouw die hier voor mijn kapperszaak een winkel heeft uitgebaat. Dat is intussen ruim anderhalf jaar geleden. Maar ik ben pas vier maanden weer aan de slag: een jaar lang heb ik de zaak moeten sluiten wegens ziekte. En intussen zijn mijn klanten massaal teruggekeerd. Ik ben daar ontzettend blij en dankbaar om. Het is precies daarom dat ik dit kunstwerk heb gemaakt”, legt Youri uit.

Naar museum?

Juliette blijft nog tot februari in de etalage van C-You. Tegen die tijd zal de kapper wel weer met een nieuw idee komen. Maar wat er dan met Juliette zal gebeuren, weet hij nog niet. Ik hoop dat iemand geïnteresseerd is om ze ergens blijvend een plekje te geven. Misschien hoort ze wel in een of ander museum?”, besluit Youri.

Ronny De Coster
Youri maakt een ondergrond van papier-maché...
Repro Ronny De Coster Youri maakt een ondergrond van papier-maché...
... en plakt er nadien het haar op.
Repro Ronny De Coster ... en plakt er nadien het haar op.
Repro Ronny De CosterReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.