Dit jaar kerstmarkt op drie pleinen

EERSTE ECHTE TEST VOOR VERNIEUWDE MARKT

Op de vernieuwde Markt is de opbouw van de ijspiste al gestart. Maar eerst moet de sneeuw nog opgeruimd worden.
Foto Ronny De Coster Op de vernieuwde Markt is de opbouw van de ijspiste al gestart. Maar eerst moet de sneeuw nog opgeruimd worden.
Oudenaarde ziet de kerstmarkt groots. Op de vernieuwde Markt is de opbouw van de ijspiste en kerstkraampjes al van start gegaan. Dit jaar staan verschillende kraampjes verspreid over de Markt, Kleine Markt en het Droesbekeplein. Een overzicht van wat er te beleven valt.

Oudenaarde heeft het vorig jaar zonder ijspiste moeten stellen doordat de Markt opgebroken lag, maar nu het plein helemaal vernieuwd is, trekt de stad kennelijk alle registers open voor het eindejaar. De kerstmarkt vindt de komende twee weekends plaats. Meer dan veertig kerstchalets, uitgebaat door verenigingen en handelaars, worden voorzien van feeërieke verlichting en sfeervolle kerstmuziek.


Animatie voor jong en oud


Tijdens beide weekends van kerstmarkt is er op en rond de verschillende pleinen een pak animatie voor jong en oud. 'Theater Stam vertelt' is een voorleessessie van kerstverhaaltjes, niet alleen voor de allerkleinsten, maar ook voor de mama's en de papa's. Het grote draaiorgel Concertina speelt en er is een rondrit van de Landauerkoets met paarden en muzikale begeleiding in de winkelstraten. Op diverse locaties in het centrum zijn er kooroptredens. Ook de kerstman trekt naar de kerstmarkt en door de winkelstaten. In een kermiskraam kunnen bezoekers niet alleen vissen naar eendjes, maar ook naar kerstballen.


Lichtjesparade door centrum


De Materse Oldtimervrienden halen op de zaterdagen 16 en 23 december hun oude tractoren en karren van stal. Met lichtjes versierde oldtimers vormen een feestelijke lichtjesparade door het centrum van de stad.


Schaatsshow Team Temptation


De ijspiste opent op vrijdag 15 december met een schaatsshow van Team Temptation, onder toeziend oog van Candy Mulder. Nadien kan iedereen de ijsbaan op. Er zijn ook schaatsinitiaties. Die vinden plaats van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 december. Beginners kunnen zich aanmelden vanaf 9.30 uur. Gevorderden worden een uur later op de piste verwacht.


Voor de initiaties moet je vooraf inschrijven bij de Sportdienst (055 31 49 50 of via sportdienst@oudenaarde.be). Naast de piste van bijna 600 vierkante meter is er ook een loungeruimte waar je iets kan eten of drinken terwijl je naar de schaatsers kijkt. De piste is open tot en met zondag 7 januari. Openingsuren zijn te vinden op de stedelijke website.


Kerst op de boerenmarkt


Op zaterdag 16 december staat ook de wekelijkse boerenmarkt aan het Thienpontstadion in het teken van Kerstmis. De klanten worden er van 10 tot 13 uur verwend met proevertjes en hartverwarmertjes.


Kerstmarkt in deelgemeenten


Op zondag 17 december organiseert het feestcomité van Ename de jaarlijkse kerstmarkt in de deelgemeenten. Het feestcomité slaat hiervoor de handen in elkaar met de feestcomités van Nederename, Mater en Eine en met de Enaamse verenigingen en horeca.


De kerstmarkt op het Enameplein wordt officieel geopend om 14 uur.