Dieven dringen parochiezaal binnen en stelen alle eten en drank voor diner van Strijdersbond

NSB Bevere bestolen aan de vooravond van herdenking Wapenstilstand

Lidiane Decroix.
Ronny De Coster Lidiane Decroix.
Bestolen worden terwijl je je voorbereidt om Wapenstilstand te herdenken: het is is wat de leden van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) afdeling Bevere afgelopen weekend hebben meegemaakt. Net voor ze naar de herdenkingsplechtigheid moesten vertrekken, zagen ze dat dieven hadden ingebroken in de parochiezaal van Bevere en er alle drank en eten hadden gestolen voor het diner na de ceremonie.

Lidiane Decroix, voorzitter van NSB Bevere, blikt met gemengde gevoelens terug op de herdenking Wapenstilstand in Oudenaarde. “Elk jaar organiseren we op 11 november een bijeenkomst in de parochiezaal van Bevere. Nadat we de slachtoffers van de oorlog hadden herdacht, keerden we naar de zaal terug voor een diner. Omdat het dit jaar de honderdste verjaardag van Wapenstilstand was, hadden we wat meer volk. We hadden zaterdag de zaal al klaargezet om de dag nadien een 25-tal mensen te ontvangen. De tafels stonden gedekt, het eten en de drank stonden al in de koelkast. We doen het elk jaar zo en hadden nog nooit problemen”, vertelt Lidiane.

Deur geforceerd

Haar hart stond stil, toen ze zondagochtend met enkele leden naar de zaal trok. “Ik kon mijn ogen niet geloven, toen ik de voordeur van de parochiezaal opende: alles was overhoop gehaald. Alle kasten, die met sloten zijn vastgemaakt, waren opengebroken. Al het keukengerief, waaronder grote, zware kookpotten, was verdwenen. Wij hadden al het eten en ook het aperitief, de wijn en frisdranken al in de koelkasten gestopt, maar dat was er allemaal uitgehaald en meegenomen. We hadden ook eigen keukengerief mee. Alles wat de inbrekers konden grijpen, is weg”, vertelt Lidiane.

Over de muur van begraafplaats

De daders waren de zaal binnengedrongen langs de achterdeur. Die hadden ze geforceerd met een koevoet of een grote schroevendraaier. “Het moeten lenige dieven geweest zijn, want ze moesten over de muur van de begraafplaats klauteren om op het binnenpleintje van de parochiezaal te komen. Ze zijn langs dezelfde weg ook met de buit vertrokken, want er was geen andere deur geforceerd”, bedenkt Lidiane.

Hoe respect- en harteloos moet je wel zijn om zo’n diefstal te plegen?

Lidiane Decroix

“Onze grootste zorg was, dat we de genodigden en paar uur later toch een maaltijd wilden aanbieden. Daarom hebben we nog mensen moeten optrommelen, die op zondagvoormiddag naar winkels zijn gereden om snel inkopen te doen. Uiteindelijk hebben ze alles nog geregeld gekregen. Maar de opschudding bij onze menen was en is groot. Ik vermoed dat die daders ons zaterdag hebben bespied. Hoe konden ze anders weten dat hier tafels gedekt stonden en frigo’s vol drank en eten zaten”, vraagt Lidiane zich af.

“Hoe respect- en harteloos moet je wel zijn om zo’n diefstal te plegen?” besluit ze.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Labiau Ronny

  Ongemanierd,geen respect, kortom daar zijn geen woorden voor. Hopelijk komt dat vroeg of laat uit.

 • Paul De Clercq

  Er is nergens en voor niets respect meer,alle disipline ontbreekt

 • Ivan Godefroot

  mja.... zo zie je maar hoe de bevolking eraan toe is é.... men begint al eten te stelen, armoede troef dus :'(

 • Roy Cooks

  Ze weten immers zeer goed dat als ze gepakt worden; ze er er met een werkstraf (of zelfs geen) van af komen. Waarom zouden ze zich dan nog inhouden.,

 • Kris Verbeek

  Schaam jullie, bende dieven. En dan nog van zo'n goed doel.