De buit is binnen: Oudenaarde koopt zestiende-eeuws wandtapijt bij Sotheby’s in New York voor 13.500 euro

In 2022 organiseert Oudenaarde weer een grote tentoonstelling, deze keer over de figuur van Margaretha Van Parma

Dit wandtapijt hoopt de stad toe te voegen aan de collectie ‘De geschiedenis van Alexander’, die ze al in haar bezit heeft.
Sotheby's Dit wandtapijt hoopt de stad toe te voegen aan de collectie ‘De geschiedenis van Alexander’, die ze al in haar bezit heeft.
Het is gelukt: Oudenaarde is vanavond eigenaar geworden van een wandtapijt, dat bij Sotheby’s in New York werd geveild. Het kunstwerk ging onder de hamer voor 13.500 euro. “We hebben gelukt gehad: er was geen tegenbieder”, zegt cultuurschepen Stefaan Vercamer (CD&V).

Het wandtapijt maakte deel uit van de reeks De geschiedenis van Alexander,  waarvan de stad al enkele stukken in eigendom heeft.

Het werk was in handen van een private eigenaar, van wie de identiteit niet is vrijgegeven. “De verkoper had een instelprijs van 14.600 dollar bepaald. Wij hebben telefonisch een bod gedaan van 15.000 euro en daarop kwam geen tegenbod. Op die manier was de veilig snel beëindigd en kregen we van Sotheby’s congratulations met onze verkoop. Voor omgerekend 13.500 euro zijn we dus eigenaar geworden van dit unieke werk”, prijst de Oudenaardse cultuurschepen Stefaan Vercamer (CD&V) zich gelukkig.

Bovenop de koopprijs zal de stad wel nog veiling-, transport- en douanekosten moeten betalen, die samen ongeveer 5.000 euro zullen bedragen.

Met Vlaamse steun

De aankoop werd mogelijk gemaakt met steun van Toerisme Vlaanderen. “Vlaanderen is het verhaal van gepassioneerde mensen als makers, gedreven door kennis en kunde en die in hun vakgebied internationaal tot de top behoren. Niet alleen vandaag en morgen, maar ook gisteren. Het Vlaamse wandtapijt is dan ook een van de meest herkenbare producten van de Vlaamse kunst in het buitenland”, bedenkt Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme

Internationale uitstraling

Het Vlaamse wandtapijt was gedurende eeuwen het voornaamste luxe-exportproduct van de Zuidelijke Nederlanden. De Vlaamse wandtapijtenindustrie was internationaal gerenommeerd en had een afzet over heel de wereld. Die nijverheid  gaf ook aan Oudenaarde een interregionale en zelfs internationale uitstraling. De stad werd een van de belangrijkste wandtapijtencentra in Vlaanderen, naast Arras (Frankrijk), Doornik, Brussel, Gent en Brugge. In Oudenaarde ontwikkelde de tapijtweverij zich vanaf de laatste decennia van de 14de eeuw samen met de linnennijverheid en naast de draperie. In de zestiende eeuw bereikte de Oudenaardse wandtapijtproductie haar hoogste peil. Toen werkte meer dan de helft van de bevolking in de tapijtindustrie. Vooral verdures, groentapijten met prachtige landschappen, waren gegeerd.

Toeristisch belang

“In het totaal heeft de stad nu al drieëntwintig historische wandtapijten in eigendom, waarvan er vijftien te bewonderen zijn in het MOU Museum. “Hiermee bouwen wij verder aan onze ambitie om Oudenaarde als toeristisch centrum en stad van het Vlaamse wandtapijt in de markt te zetten, niet alleen in Vlaanderen, maar ook internationaal”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld).

In 2022 grote expo over Margaretha van Parma 

Stad Oudenaarde plant eind 2022 een prestigieuze tentoonstelling rond de figuur Margaretha van Parma. De latere landvoogdes van de Nederlanden werd als buitenechtelijke dochter van Keizer Karel in Oudenaarde geboren. Het doel is onder de verschillende topstukken, naast schilderkunst en edelsmeedkunst, ook wandtapijtkunst aan bod te laten komen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.