Chalet te laat dicht = 250 euro kwijt

VERENIGINGEN DIE STAND OP KERSTMARKT UITBATEN WOEST OVER MAATREGEL

Steven Aelvoet probeert in zijn kraam centen te verdienen voor KSV Oudenaarde.
Foto Vandewalle Steven Aelvoet probeert in zijn kraam centen te verdienen voor KSV Oudenaarde.
Minstens zes Oudenaardse verenigingen zijn hun waarborg van 250 euro kwijt omdat hun kraampje op de kerstmarkt te laat open was. "Wij waren gewoon nog aan het opruimen", zegt Steven Aelvoet van KSV Oudenaarde. Het stadsbestuur plant een overleg.

De kerstmarkt in Oudenaarde is door de werkzaamheden op de Markt verplaatst naar het Droesbeke- en Ronde van Vlaanderenplein. De kraampjes moeten er om 23 uur sluiten om de hinder voor de omwonenden te beperken. De voorbije twee weekends bleven verschillende chalets volgens de politie echter langer open. De uitbaters kregen dan ook allemaal een mail toegestuurd waarin staat dat ze hun waarborg van 250 euro kwijt zijn. "Maar dat is te belachelijk voor woorden", foetert Steven Aelvoet van KSV Oudenaarde. "Wij waren helemaal niet meer open. Mijn vrouw was nog juist wat aan het opruimen. De politie heeft echter de moeite niet gedaan om ons te komen verwittigen. Vanop een afstand werden vaststellingen gedaan. Ik dacht dat de kerstperiode een vredelievende tijd was, maar blijkbaar heb ik me vergist."


Christ De Jans van minivoetbalclub Domino Trappen uit Oudenaarde is furieus. "Als men toelaat dat je om 5 voor elf nog klanten bedient, kan men niet verwachten dat de luiken om 23 uur al dicht zijn en alles is opgeruimd. Het grootste probleem lijkt me het gebrek aan communicatie." "De politie had op zijn minst kunnen waarschuwen. Onmiddellijk onze waarborg laten intrekken is drastisch. Alle chalets worden uitgebaat door vrijwilligers om de clubkas te spijzen. Als je dan op zo'n manier 250 euro verliest, is dat pijnlijk. Bovendien was de opbrengs sowieso al kleiner. Aangezien er dit jaar geen ijspiste staat, zakte er ook minder volk af. Ik hoop in elk geval dat men hier allemaal uit zal leren. Zoniet zou de kerstmarkt de komende jaren wel eens kunnen doodbloeden."

Geen overlast

Schepen van Feestelijkheden John Adam (Open Vld) zit verveeld met de hele kwestie. "Alle verenigingen hebben een overeenkomst getekend waarin staat dat ze om 23 uur moeten sluiten. Voorgaande jaren was er geen sluitingsuur, maar dat leidde tot te veel overlast", zegt Adam. "De politie liet me een paar dagen geleden weten dat ze zelf tevreden was over deze editie. Behalve enkele wildplassers was er van overlast geen sprake. Ik ben dan ook verrast dat nu zo veel verenigingen berispt worden. Ik zal eerstdaags een overleg plannen met de bevoegde diensten om te zien wat er precies aan de hand is."