Captatieverbod voor kwetsbare waterlopen breidt uit

Het captatieverbod breidt uit en geldt nu in de gekleurde zones op de kaart.
Provincie Oost-Vlaanderen Het captatieverbod breidt uit en geldt nu in de gekleurde zones op de kaart.
De Oost-Vlaamse waarnemend gouverneur Didier Detollenaere heeft het captatieverbod in ecologisch kwetsbare waterlopen uitgebreid. Wie toch een overtreding begaat, riskeert een boete en celstraf. 

Het captatieverbod geldt vanaf nu in de Vlaamse Ardennen voor het stroomgebied van de Molenbeek – Pachtbosbeek in Brakel, Lierde en Zottegem, de bovenloop van de Molenbeek – Terkleppebeek in Brakel, de Molenbeek – Kottembeek in Zottegem, het stroomgebied van de Zwalm, de bovenloop van de Riedekensbeek in Oudenaarde, de Beiaardbeek in Kluisbergen en Maarkedal en de Molenbeek in Kluisbergen en de Molenbeek en bovenloop van de Bosbeek in Ronse. Ook in enkele meanders is het verboden water te capteren, onder andere in Kluisbergen, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zwalm en Gavere.

De enige uitzondering op het captatieverbod is het beperkt capteren van water als drinkwater voor eigen vee dat nog buiten staat en het capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen. Wie toch een overtreding begaat, riskeert een boete van 208 tot 1.600 euro en een celstraf van 8 tot 14 dagen.

Rook- en vuurverbod 

Naast de bescherming van de waterlopen legt de gouverneur ook een verbod op om open vuur te maken in onze provincie. Kampvuren, fakkeltochten en koken op houtvuur zijn dus verboden. Barbecueën mag wel nog, maar ook daar is de nodige voorzichtigheid geboden. In natuurgebieden, provinciale domeinen en bossen geldt een rookverbod.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Maryns

    Op het einde van de Kloostermeerslos ligt een grote waterplas, ontstaan door het uitgraven van de grond voor de lokale steenbakkerij, mag men daar dan water oppompen?