Broodstraat gaat vanaf maandag dicht

MARKT MAAND LANG ENKEL NOG BEREIKBAAR VIA HOOGSTRAAT

De werkzaamheden schuiven vanaf maandag op naar de zuid-oostelijke kant van de Markt.
Thomas Vandewalle De werkzaamheden schuiven vanaf maandag op naar de zuid-oostelijke kant van de Markt.
De Broodstraat in Oudenaarde gaat vanaf volgende week maandag een maand lang dicht voor alle verkeer om ook de zuid-oostelijke hoek van de Markt te kunnen heraanleggen. De Markt zal daardoor enkel nog bereikbaar zijn via de Hoogstraat. "Tegen de zomer moeten alle voetpaden op de Markt klaar zijn", maakt burgemeester Marnic De Meulemeester zich sterk.

Inwoners van Oudenaarde moeten vanaf maandag rekening houden met een gewijzigde verkeerssituatie in het centrum van de stad. De Broodstraat wordt vanaf dan namelijk afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. "Dat is helaas noodzakelijk om ook op de zuid-oostelijke hoek van de Markt de riolering, de rijweg en de voetpaden te kunnen vernieuwen", steekt Oudenaards burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) van wal. "De aannemer zal er wel alles aan doen om de werken zo snel als mogelijk uit te voeren zodat doorgaand verkeer opnieuw mogelijk wordt en de Broodstraat dus terug kan opengesteld worden." Vanaf maandag zal men de de Markt enkel nog kunnen bereiken via de Hoogstraat. De huidige verkeersomleiding blijft van toepassing.


Door het aanhoudende vriesweer van de afgelopen maand werd in onderling overleg tussen stad en aannemer intussen besloten om af te stappen van een al te strikte fasering. "Door de vorst konden de bestratingswerken namelijk niet worden verdergezet, maar kon men wél verder werken aan de riolering", licht De Meulemeester toe. "Daarom werden tijdens fase 2 reeds rioleringswerken van fase 3 uitgevoerd en werkt de aannemer momenteel - nu het weer het toelaat - op verschillende plaatsen aan de bestrating. Een positief gevolg van deze beslissing is dat de oorspronkelijke timing toch kan worden aangehouden: verwacht wordt dat tegen de zomer alle voetpaden op de Markt klaar zullen zijn."

Zo zal de Markt er in de toekomst gaan uitzien.
Thomas Vandewalle Zo zal de Markt er in de toekomst gaan uitzien.

Nieuwe bomen

Aansluitend bij de heraanleg van de Markt worden de lindebomen in de Hoogstraat gerooid en vervangen door 12 andere hoogstambomen.


"Dit omdat de lindebomen in een stedelijke omgeving niet kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren en hun wortels de nutsleidingen dreigen te beschadigen. Er komen ook 4 bloembakken in cortenstaal. Omdat de Hoogstraat beschermd is als stadsgezicht, werd hiervoor overlegd met het Agentschap Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen. Het planten van de bomen start nu donderdag, samen met de omgevingswerken, en zal ongeveer twee weken duren. Doorgaand verkeer door de Hoogstraat tot op de Markt blijft ondanks deze werken steeds mogelijk", benadrukt de burgemeester.