Bouw fietsbrug start in september

NIEUWE VERBINDING MOET FIETSERS VEILIGER NAAR CENTRUM LEIDEN

De nieuwe voetgangers- en fietsersbrug komt hier over het water. Aan de overkant zie je de de gevangenis van Oudenaarde.
Foto Thomas Vandewalle De nieuwe voetgangers- en fietsersbrug komt hier over het water. Aan de overkant zie je de de gevangenis van Oudenaarde.
In Oudenaarde start volgende maand de realisatie van de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug die beide Schelde-oevers met elkaar verbindt. "Wie langs het water fietst en naar het centrum wil, moet op die manier niet meer in de Bergstraat tussen de wagens laveren", legt burgemeester Marnic De Meulemeester uit.

"De realisatie van de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug is de eerste echte grote en zichtbare stap in het project 'Scheldekop'", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). Met het project wil de stad het gebied tussen de Schelde en de jachthaven volledig heropwaarderen. Zo krijgt de Scheldekop in de toekomst een meervoudige rol: naast de uitbreiding van het justitiepaleis zijn hier ook meer recreatie en woongelegenheid gepland. In het gebied komt plaats voor 120 woongelegenheden, kantoorgebouwen en een nieuw havenhuis.


"We willen meer ruimte voor voetgangers en fietsers creëren", gaat De Meulemeester verder.


De nieuwe mobiele gelijkvloerse brug moet de fiets- en wandelnetwerken versterken. "Dankzij de brug zullen leerlingen van de Abraham Hansschool op een veilige manier het centrum kunnen bereiken. Maar ook de fietser die gewoon langs de Schelde fietst en die naar het centrum wil, moet zo niet meer in de Bergstraat tussen de wagens laveren."

Ophaalbrug

"De brug wordt zeven meter breed en verbonden met het pas heraangelegde fietspad op de Louise Mariekaai tot aan de fietshelling van de Matthijs Casteleinstraat. De brug heeft een doorgangsbreedte van 2,80 meter", vervolgt De Meulemeester. "Dit om de boten te laten binnenvaren in de jachthaven. De bediening ervan moet wel nog uitgeklaard worden en gebeurt in samenwerking met Waterwegen en Zeekanaal. Het fietspad wordt in dezelfde materialen, namelijk uitgewassen beton, verder aangelegd zoals op de Louise Mariekaai. Zo wordt alles één geheel binnen het vernieuwingsproject", klinkt het.


De start van de werken is voorzien in september en de werken zullen duren tot eind dit jaar. De kostprijs bedraagt 774.830 euro, waarvan de helft voor rekening is van de stad. Waterwegen en Zeekanaal betaalt de andere helft. De Vlaamse Regering had in oktober 2009 al beslist om voor de Scheldekop een subsidie van drie miljoen euro toe te kennen.