Boris (44) en Marie (41) kunnen adoptiezoontje niet ophalen door coronacrisis: “Hij zit nu al bijna een jaar op ons te wachten”

Marie Buckens en Boris De Sutter kijken samen met dochter Roxan uit naar de komst van hun zoontje.
Ronny De Coster Marie Buckens en Boris De Sutter kijken samen met dochter Roxan uit naar de komst van hun zoontje.
Een adoptieprocedure afronden in volle coronacrisis, het is geen gemakkelijke opgave. Marie Buckens (41) en Boris De Sutter (44) uit Oudenaarde zouden in normale omstandigheden hun zoontje uit de Filipijnen al in hun armen kunnen houden, maar omdat de Belgische ambassade tijdelijk geen visumaanvragen meer verwerkt, staan ze voorlopig voor het blok. “Onze koffers stonden al klaar, maar we hebben alles opnieuw moeten uitpakken.”

Al acht jaar zijn Boris en Marie bezig met hun adoptieprocedure. In augustus van vorig jaar kregen ze uiteindelijk het verlossende nieuws: er is een kindje aan hen toegewezen. Samen met hun dochter Roxan keken ze al reikhalzend uit naar de komst van het driejarige jongetje. 

“In de Filipijnen is het de gewoonte dat eerst alle administratieve zaken ter plaatste geregeld worden”, legt Marie uit. “Het zou dus nog enkele maanden duren voor we naar daar konden reizen. We hadden gegokt dat alles tegen februari in orde zou zijn.” Dat bleek niet het geval: enkel het visum van het adoptiekindje moest nog aangevraagd worden op de Belgische ambassade. “Maar toen kwam corona en ging alles in lockdown”, gaat Boris verder. “De geplande afspraak in de ambassade op 11 maart is niet doorgegaan. Ondertussen zijn de maatregelen ter plaatse al versoepeld, maar in de ambassade worden nog steeds geen visumaanvragen behandeld. De contactpersoon van het adoptiebureau geraakt niet verder, maar de tijd dringt wel.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Uitzondering

Marie en Boris vrezen dat er nog gezinnen in dezelfde situatie zitten. “Er waren ongetwijfeld nog adoptiekinderen die op het punt stonden om naar België te reizen. We willen daarom de aandacht vestigen op dit probleem”, vertelt Marie. “We hebben ook geprobeerd om contact te leggen met minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin en minister Alexander De Croo. Misschien kunnen zij ons helpen om de Belgische ambassade te contacteren en te vragen een uitzondering te maken voor de visa in adoptieprocedures. Daarnaast zullen we ook hulp nodig hebben om naar de Filipijnen te reizen, want dat is nog verboden. We zouden met de lokale overheid willen bekijken of er een mogelijkheid is om ons zoontje toch op te halen. We kunnen hem bijvoorbeeld in de transitzone ontmoeten zonder het land effectief binnen te gaan, of we zouden samen een aantal weken in quarantaine kunnen doorbrengen. Uiteraard zijn we bereid om ons flexibel op te stellen”, zegt Boris.

We hebben al foto’s en video’s opgestuurd, maar wat moet hij nu denken als hij daarnaar kijkt en wij hem maar niet komen halen?

Marie Buckens

Vertrouwen

“Hoe sneller we naar daar kunnen, hoe beter”, vult Marie aan. “Onze zoon zit al bijna een jaar op ons te wachten, wij verlangen ook naar hem en zijn zus kan niet wachten tot haar broertje er is. We hebben al foto’s en video’s opgestuurd, maar wat moet hij nu denken als hij daarnaar kijkt en wij hem maar niet komen halen? We hebben schrik dat hij het vertrouwen in ons kwijt zal zijn, terwijl dat net heel belangrijk is voor de hechting. We beginnen eigenlijk al met een valse start. En als we niet snel kunnen vertrekken en er komt een tweede golf van het coronavirus, dan zitten we weer voor maanden vast. Het is dus echt belangrijk dat we in juni of juli nog kunnen vertrekken.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Lekens

  Voor degene die niet weten waar ze over spreken, binnenlandse adoptie is veel moeilijker dan buitenlandse adoptie. Dus als ge niet weet waar ge over spreekt, zwijg dan.

 • emiel wouters

  Geduld wordt altijd beloond, en de liefde zal nog groter zijn als je uw lieveling in je armen kan nemen. tranen kwamen in mijn ogen als ik zal hoe jullie dochtertje naar jullie lachte? het wit van haar ogen en die parelwitte tandjes deden mij smelten. Draag goed zorg voor je lievelingen. En nog een beetje geduld. jou GROTE lieveling komt zo.

 • Ann Verschueren

  Iedereen heeft wel een probleem dat individueel "belangrijk" is...Ze willen allemaal wel een "uitzondering" op de regels en de wet ! Snap nu eindelijk toch eens de ernst van deze wereldwijde gezondheidscrisis !

 • paul van de velde

  Geduld is een schone lust Boris en die kleine zal daar ook niks te kort komen hoor ze geven hem wel een bord rijst. En het land daar is niet zo corrupt als hier hoor, de papieren moeten in orde zijn. Zij kennen daar ook Belgiestan hun verleden en heden !

 • Jean Paul Peelos

  Waarom geen vluchtelingenkind? Die zijn ter plaatse. Ingevoerd door de regering.