AZ Oudenaarde neemt nog dit jaar een MRI-scanner in gebruik

Het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde
Ronny De Coster Het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde
Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft aan het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde (AZO) een vergunning voor de oprichting van een dienst magnetische resonantie tomograaf. Het ziekenhuis krijgt daarmee groen licht voor de installatie van een MRI-scanner. De aankoop van het toestel is voorzien voor het najaar, zo kondigt het ziekenhuis aan..

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Vertaald: Nucleaire Magnetische Resonantie. Een NMR-scan maakt gebruik van een magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden in het lichaam te maken. Een MRI-scan is complementair aan de beeldvorming via CT-scan en echografie. In de regio Vlaamse Ardennen zijn het Algemeen Ziekenhuis Glorieux en het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth in Zottegem al met zo’n scanner uitgerust. Maar de vraag naar MRI-scans is zo groot, dat patiënten ervoor naar klinieken in Gent of Aalst moeten.

“We hebben er heel lang moeten voor vechten, maar met dit ultramodern toestel kunnen we nu de patiënten in ons eigen ziekenhuis nog beter behandelen en zetten we opnieuw een belangrijke stap vooruit in de kwaliteit van de zorg”, zegt Stefaan Vercamer, voorzitter Raad van Bestuur van het AZ Oudenaarde.

“De installatie van een NMR-toestel betekent een grote meerwaarde voor de kwaliteit en het aanbod van dienstverlening van de afdeling beeldvorming in AZ Oudenaarde”, bedenkt Dr. Thomas Vanden Berghe, diensthoofd Medische Beeldvorming “ Magnetische resonantie draagt bij tot accuratere beelden en minder blootstelling aan ioniserende straling.”

Geen stralingen

Van bij de start van de verbouwing van het ziekenhuis in Oudenaarde werd op de dienst radiologie en medische beeldvorming geïnvesteerd in de aanbouw van een nieuwe vleugel die volledig is ingericht voor de installatie van een NMR-toestel.

“De verschuiving in de beeldvorming van CT naar NMR is een logische stap in het beschermen van patiënten, omdat NMR geen stralen geeft. Het toestel is in vele gebieden ook superieur voor het opsporen van letsels, vooral van de weke weefsels zoals hersenen, ruggenmerg en gewrichten, maar evengoed voor pre-operatief onderzoek van rectumtumoren en het opsporen en identificatie van letsels in bijvoorbeeld lever en pancreas. Met de uitbouw van deze NMR, waarvan de voorbereidingen al in 2007 zijn gestart, beschikt AZ Oudenaarde over een zeer modern en volledig uitgerust park van apparaten voor medische beeldvorming en kan het ten volle zijn taak van regionaal ziekenhuis in de Vlaamse Ardennen opnemen”, gelooft Dr. Vanden Berghe.

De installatie van de MRI-scanner is nog voorzien voor dit jaar.

Het team radiologen van de dienst Medische Beeldvorming van AZ Oudenaarde: Dr. Frank Hatem, Dr. Thomas Vanden Berghe, Dr. Catherine Heyse en Dr. Thomas Thuysbaert met centraal voorzitter Raad van Bestuur. Stefaan Vercamer.
AZO Het team radiologen van de dienst Medische Beeldvorming van AZ Oudenaarde: Dr. Frank Hatem, Dr. Thomas Vanden Berghe, Dr. Catherine Heyse en Dr. Thomas Thuysbaert met centraal voorzitter Raad van Bestuur. Stefaan Vercamer.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • danny buyse

    Ik ben zeer tevreden tot nu toe over het AZ Oudenaarde. Veel sterkte voor Marleen

  • marleen buckens

    Op hoop van zegen dat ze nu het verschil zien tussen buikgriep en een darmperforatie .voor mijn mama jammer genoeg te laat !