AZ bij goedkoopste ziekenhuizen van het land

VOORAL LAGE ERELOONSUPPLEMENTEN MAKEN VERSCHIL

Het AZ in Oudenaarde.
Foto's Ronny De Coster Het AZ in Oudenaarde.
Het AZ Oudenaarde (AZO) behoort tot de tien goedkoopste ziekenhuizen van het land. Zo blijkt uit de jaarlijkse 'ziekenhuisbarometer' die de Christelijke Mutualiteit (CM) gisteren heeft bekendgemaakt. "Vooral onze lage ereloonsupplementen voor eenpersoonkamers maken het verschil", zegt Paul Strybol, financieel directeur van het AZO. "Een bewuste keuze om de kwalitatieve zorg betaalbaar te houden."

Dat patiënten in het ene ziekenhuis meer betalen dan in het andere, heeft vooral te maken met de zogenaamde ereloonsupplementen. Dat zijn extra vergoedingen die artsen mogen aanrekenen bovenop de vaste prijs voor een ziekenhuisbehandeling. Sinds 2013 mogen die niet meer aangerekend worden in gemeenschappelijke en tweepersoonskamers. Maar bij patiënten die alleen op een kamer liggen, mag het nog wel. Ziekenhuizen doen dat ook: in sommige klinieken kan het supplement zelfs tot 300 procent bovenop de kostprijs van de ingreep oplopen.

Paul Strybol, financieel directeur van het AZO
Ronny De Coster Paul Strybol, financieel directeur van het AZO

Negende plaats

AZ Oudenaarde blijft lage prijzen hanteren en staat op de negende plaats in lijst van goedkoopste ziekenhuizen van het land. "Dokters mogen bij ons maximaal honderd procent meer vragen aan patiënten die kiezen voor een eenpersoonskamer. Dat is een beleidskeuze die je als ziekenhuis maakt. In de missie en visie van ons ziekenhuis staat dat wij kwalitatieve zorg voor de patiënt betaalbaar willen houden", zegt Paul Strybol, financieel directeur van het AZ Oudenaarde. "In de praktijk wordt het supplement ook niet altijd aangerekend: dat is de beslissing van de arts", benadrukt Strybol. Volgens de cijfers van de CM hebben patiënten op een eenpersoonskamer in Oudenaarde in 2016 gemiddeld 56 procent ereloon betaald. Ter vergelijking: in het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth mogen artsen maximaal 130 procent als supplement vragen en in het AZ Glorieux in Ronse is de limiet vastgelegd op 100 procent. In Zottegem hebben patiënten vorig jaar effectief 61 procent extra betaald en in Ronse was dat 62 procent.

Kamersupplementen

Bovenop de meerprijs die artsen incasseren, kunnen ziekenhuizen ook zelf zogenaamde 'kamersupplementen' aanrekenen. De Belgische ziekenhuizen rekenen hiervoor gemiddeld 52 euro aan per dag. In Oudenaarde hebben patiënten in 2016 een kamertoeslag van maar 35 euro betaald. "Precies om een ziekenhuisopname betaalbaar te houden, geven we patiënten in het AZ Oudenaarde heel bewust voldoende mogelijkheden om te kiezen voor een twee- of meerpersoonskamer. Zo kunnen ze de ereloon- en kamersupplementen sowieso vermijden", zegt Stefaan Vercamer, voorzitter van het AZ Oudenaarde. "Er zijn in onze kliniek in totaal 235 ziekenhuisbedden. Daarvan zijn er maar 73 in een éénpersoonskamer, 142 in een tweepersoonkamer en twintig in vier meerpersoonskamers", legt Vercamer uit.