Alle vier eieren slechtvalken in Walburgatoren uitgebroed

Nadat eerder deze week in de nestbak boven de Walburgatoren in Oudenaarde twee slechtvalkenkuikentjes ter wereld kwamen, zijn nu nog eens twee eiren uitgebroed.

Al ruim een maand volgen heel wat mensen het doen en laten van het slechtvalkengezinnetje via de websites van de stad Oudenaarde of via die van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus. Net als vorig jaar verstreken er opnieuw precies 32 dagen tussen de eerste eileg en het kippen van het eerste kuiken. Algauw volgden echter ook de andere kuikens. In amper drie dagen tijd kwamen zo vier jonkies uit hun ei gekropen. "Een succesvol broedsel dat zich nu reeds voor de vijfde keer op rij herhaalt. Toch is het afwachten wat de toekomst brengt", zegt Gunther Groenez van Natuurpunt die de slechtvalken opvolgt. "Er kunnen tal van dingen gebeuren waardoor er alsnog jonge vogels verloren gaan", weet hij.

De show gaat verder

Ondertussen wordt aan het stadhuis van Oudenaarde op de markt een uitkijkpunt ingericht van waaruit iedereen de vogels kan bekijken. Daarvoor kan een verrekijker worden ontleend bij de toeristische dienst om de hoek.


In de Walburgatoren zelf is het doen en laten van het slechtvalkengezin ook live te volgen op een groot beeldscherm. Als orgelpunt volgt op zondag 21 mei 2017 een slechtvalkenkijkdag waarop de dieren met telescopen kunnen worden gevolgd.


Voor kinderen en jongeren heeft het natuureducatief centrum de Kaaihoeve een educatief programma rond de vogels uitgewerkt. (DCRB)