70 sportclubs in Oudenaarde krijgen samen 105.000 euro subsidies van de stad

Oppositieraadslid André Vansteenbrugge (sp.a) niet onder de indruk: “Dit bedrag vertegenwoordigt maar 5% van het veel te hoge sportbudget”

Ronny De Coster
Ter ondersteuning van hun werking krijgen 70 erkende sportclubs in Oudenaarde dit jaar samen een subsidie van 105.000 euro. De bedragen lopen ver uiteen, omdat de stad een hele reeks criteria hanteert. 

“De meeste subsidies gaan naar clubs die werken met gediplomeerde jeugdtrainers (28.000 euro), sportgekwalificeerde jeugdcoördinatoren (10.000 euro) en met een “goede jeugdwerking” (8.000 euro)”, licht sportschepen Peter Simoens (Open Vld) toe.  13.000 euro gaat naar de zogenaamde activering van sportparticipatie. Dat zijn naschoolse sportactiviteiten Sportsnack, multimove, start-to-sportactiviteiten, de doe-aan-sportbeurs, het galmproject, ‘buitenste binnen’ in samenwerking met de gevangenis Oudenaarde”, licht Simoens toe. 

Onder de noemer “actief deelnemen sportbeleidsplan” voorziet de stad 10.000 euro voor vergaderingen van de sportraad en medewerking aan de Ronde van Vlaanderen voor Dames en Beloften. Ook 10.000 euro kost de overdekte sportinfrastructuur: de sportverenigingen kunnen voor hun jeugdploegen gebruik maken van kwalitatieve overdekte sportinfrastructuur van de stad en van de private aanbieders.

 Mensen met een beperking

Daarnaast krijgen ook sportclubs, die inzetten op de integratie van personen met een beperking een subsidie van 8.000 euro.  Sportverenigingen die zorgen voor regelmatige sporttechnische bijscholingen krijgen 6.000 euro en als ze ook zorgen voor de permanente vorming van hun bestuursleden, geeft de stad ze nog eens 4.000 euro subsidie. Sportverenigingen die een veiligheidsverantwoordelijke hebben, krijgen daarvoor van de stad 2.000 euro. Clubs waar kansarme sporters minder lidgeld moeten betalen, genieten een subsidie van 1.000 euro.

Deze clubs krijgen het meest

Dit zijn de clubs die de grootste hap uit het stedelijk sportbudget nemen:  EVO Dhondt heren-volleybal (12.900 euro), Recrean Skippers (11.400 euro), KSVO (7.800 euro), KASVO (7.000 euro), GEHA sport (5.100 euro), Basketbalclub Haantjes (4.400 euro) en EVO Dhondt dames (4.300 euro).

Niet onder de indruk

Oppositieraadslid André Vansteenbrugge (sp.a), die tijdens de jongste gemeenteraad nog kritiek gaf, omdat de stad volgens hem te veel geld besteedt aan sport, is van de subsidielijst niet onder de indruk. “Die 105.000 euro toont lang niet het volledige plaatje: die subsidies vertegenwoordigen maar 5% van die werkingskosten die Oudenaarde aan sport uitgeeft. Het gaat over ruim 2 miljoen euro. Die andere 95% van het budget, dàt vind ik te veel”, nuanceert Vansteenbrugge.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.