7 Dorpen van de Ronde, 7 keer feest!

Koen Moreau

SINT-NIKLAAS


Sint-Niklaas is het eerste van zeven 'Dorpen van de Ronde' in de koers zondag. De renners worden iets na 11 uur verwacht op de Grote Markt, waarvoor ze speciaal even omrijden. Daar verwelkomt de stad de Rondekaravaan en de renners op een bijzondere manier. Drie luchtballons zullen op het marktplein rechtstaan, de reuzen Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van de partij en het cijfer '800' zal in het groot op de Grote Markt pronken, verwijzend naar de achthonderdste verjaardag van de stad. Sint-Niklaas zit op dat moment in de rechtstreekse tv-uitzending en wil hiermee voor mooie beelden vanuit de helikopter zorgen. Voor Sint-Niklaas wordt het sowieso bijzonder. Na exact twintig jaar komt de Ronde namelijk terug naar de Grote Markt, die van 1977 tot 1997 de startplaats was.


HAMME


Het peloton komt Hamme zondag om 11.23 uur binnengereden via de N41 en de Biezestraat. Net voordat ze Hamme verlaten, komen de wielrenners door de grootste feestzone in Zogge, het geboortedorp van Greg Van Avermaet. De fanclub van Van Avermaet bouwt een feestje met grote schermen om de koers vanop de eerste rij te kunnen volgen. Aan het kerkplein zorgt Jurgen Mettepenningen voor een volksfeest. Het wielerfeest wordt meteen goed ingezet met drankjes aan één euro tot de groene vlag gepasseerd is. Een barbecue voor zeshonderd mensen en optredens van Willy Somers, Mama's Jasje en Paul Severs maken de sfeer compleet. Behalve in Zogge wordt ook op het marktplein van Hamme een feestzone ingericht waar handelaars en verenigingen activiteiten op poten zetten.


BERLARE


Om 11.50 uur wordt het peloton in Berlare verwacht. Via de Gentsesteenweg en de Donklaan rijden ze langs de boorden van het Donkmeer. Op het meer zelf wordt met bootjes de namen 'Greg' en 'Oli' gevormd, naast het meer zullen verschillende grote schermen staan en lokale handelaars en verenigingen zorgen er voor 'bevoorrading' voor de supporters. Langs de Blauwhofdreef rijden de wielrenners naar het Dorp, waar het Wielercomité van Berlare tegenover het geboortehuis van Fred De Bruyne een feesttent zal inrichten en ontbijt serveert. Ook daar zijn grote schermen om na de doortocht de wedstrijd verder te volgen. Aan het standbeeld van Fred De Bruyne in de Nieuwstraat rijdt een jeugdvriend van de wielrenner op een zelfgemaakt kunstwerk met twaalf wielen.


AALST


Vanaf 11 uur kun je de Ronde volgen op grote schermen zodat je niets hoeft te missen van het wielerspektakel. Rond de middag denderen de renners over de kasseien van de Grote Markt. Ook de kleinsten beleven een dag vol (wieler)plezier, met een kinderdorp in het belfort. Gekke fietsenparcours en andere randanimatie is voorzien. Na de aankomst van de Ronde volgt er een optreden van coverband The Spikes met aansluitend deejay tot 20 uur.


ERPE-MERE


De doortocht van de Ronde in Erpe-Mere zal niet op tv te zien zijn, maar toch wil men aan de Kruiskoutermolen in Mere voor een visuele stunt zorgen. "Geïnspireerd door de molen willen we voor wat extra beweging zorgen", verklapt Peter D'Herde. Ondanks een relatief beperkte afstand van negen kilometer over het grondgebied van Erpe, Mere en Aaigem is het aantal activiteiten rond het parcours indrukwekkend. Aan Jeugdhuis Dido, feestzaal Artichoke, het dorpsplein van Erpe, tennisclub Sportina, het Patronaat, het standbeeld van Lucien Van Impe, het kerkhof van Mere, de Kruiskoutermolen, 't Hofschuurke, café 't Hoefijzer en in de Dikkelindestraat zijn er fanzones. Meeste ambiance valt te verwachten aan de Kruiskoutermolen. "Wij starten om 11 uur met een repetitie van onze stunt en zorgen voor veel amusement en leute. Iedereen start dus best hier aangezien de andere zones heel dichtbij zijn", laat Mag'et ewa Miejer zen weten.


HERZELE


Op de Groenlaan in Herzele worden de renners verwacht rond 12.33 uur. Voor en na de doortocht kunnen de wielerfans in het Rondedorp terecht aan twintig standjes. "Er valt heel wat te beleven. Er is een ruime keuze voor de lekkerbekken (stoofvlees, varken aan het spit, gin- en cocktailbar, verschillende bieren...) maar dat is niet alles. Op rollen kun je tonen hoe snel je de Molenberg op geraakt en je kunt jezelf laten vereeuwigen door een karikaturist. Daarnaast is er ook een wedstrijd krattenstapelen, staan er springkastelen en kan de wedstrijd live gevolgd worden op groot scherm. Voor de opwarming en ambiance zorgt Sporza-journalist Tom Boudeweel", laat David Van Waeyenberghe weten.


ZOTTEGEM


Vlaanderens Mooiste leeft ook in Zottegem. Het wordt niet alleen op de koppen lopen in de Paddestraat en de Lippenhovestraat, maar er zijn ook vijf locaties met extra animatie. Op de Heldenlaan, waar de koers rond 12.43 uur passeert, wordt een Dorp van de Ronde gebouwd met een grote tent, een groot scherm om de Ronde live te volgen, gratis ontbijt van 9 tot 11 uur en eet- en drankenstanden vanaf de middag. In Velzeke wordt in de Penitentenlaan een wielerdorp gebouwd, met ongeveer dezelfde ingrediënten en accommodatie. In de Paddestraat vind je de drankenstand van Radio mfm en in Grotenberge kun je een glaasje bubbels drinken in de stand van ERA Dauwe vastgoed. Ook aan De Vierklaver in Elene kun je de koers op groot scherm volgen. Daarnaast zijn er nog particuliere events, zoals in het Pam Velzeke. (JVS/KDBB/RLA/FEL/KMJ)

Photo News
Photo News