54.000 euro voor bronzen sculptuur die op Scheldekop in Oudenaarde komt

Kunstenaar Kris Martin maakte dit abstracte beeld, dat een plaats krijgt op de Scheldekop.
Ronny De Coster/Stad Oudenaarde Kunstenaar Kris Martin maakte dit abstracte beeld, dat een plaats krijgt op de Scheldekop.
Het stadsbestuur van Oudenaarde koopt een bronzen sculptuur, die een plaats zal krijgen op de Scheldekop. Het abstracte beeld van de Mullemse kunstenaar Kris Martin zal 54.000 euro kosten. “Te veel geld. De stad kan geld voor cultuur beter anders besteden”, vindt oppositieraadslid Kristof Meerschaut (N-VA).

‘Day 9' heet het werk dat de Mullemse kunstenaar Kris Martin in opdracht van het Oudenaardse stadsbestuur heeft bedacht en uitgewerkt om het nieuwe plein tussen het gerechtsgebouw en het recent gebouwde appartementsgebouw op te fleuren.

Het werk verwijst naar het scheppingsverhaal en is volgens de kunstenaar “een abstractie van een zittende mens die beschouwend kijkt, hoewel de abstracte vormen zich op het eerste zicht niet meteen prijsgeven en de sculptuur vanuit elke hoek compleet anders is”.

Het werk is gemaakt uit brons. Het is 1,75 meter hoog en komt op een sokkel te staan.

54.000 euro

De stad betaalt er 54.000 euro voor. Oppositieraadslid Kristof Meerschaut schrikt wel even van die prijs. “Dat is toch te veel geld. Een paar honderd meter verder staat ook al een beeld dat meer dan 50.000 euro heeft gekost. In plaats van zoveel geld uit te geven dat naar één kunstenaar gaat, kan de stad maar beter investeren in het culturele verenigingsleven”, vindt Meerschaut.

Cultuurschepen Stefaan Vercamer (CD&V) vindt de kritiek niet terecht. “We hebben aan de Schelde inderdaad ook het beeld ‘Titus’ van Johan Tahon geplaatst en het stadsbestuur vindt dat het kunstwerk van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Kris Martin daar mooi bij aansluit. Over smaken kan je moeilijk discussiëren”, verdedigt Vercamer de aankoop.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Georget PAPPENS GEORGET

  Als dat kunst is, dan ben ik Napoleon... En dan nog meer dan 2,000,000 OBF????? Ik wist niet dat oude chauffagebuizen zo veel waard waren. Jammerlijke investering van de stad...

 • Christophe Herreman

  Aan materiaal alleen al zit ge nog Nie aan €500.... En werkuren.. Zoiets steek je in elkaar in minder dan een uurke.... Hoe komen zij in godsnaam aan een prijskaartje van 54000 euro!? Gwn nen zakkenvuller ja en nog nooit gehoord van die kunstenaar.... Geld voor de stad enzo is er niet maar voor zulke belachelijke prutsen kunnen ze wel 54000 euro neertellen.. Wa zieke wereld...

 • Jules Lambrecht

  Het is een beslissing die genomen werd zonder maar één bewoner van de Scheldekop te betrekken bij de aankoop van dit kunstwerk, terwijl genoegzaam geweten is dat er diverse verenigingen actief zijn op de Scheldekop. Men had ook een budget kunnen toekennen en de bewoners zelf laten kiezen, want smaken kunnen inderdaad verschillen!

 • Kurt De Maertelaere

  Is dit kunst?

 • boudewijn PYCKE

  We hebben al zo een gedrocht staan op een rotonde in eine. Daar heeft ook iemand zijn zakken vol gestoken.