26 flats ontruimd na felle kelderbrand

EEN GEBOUW ONBEWOONBAAR DOOR SCHADE AAN ELEKTRICITEITSCABINE

Ronny De Coster
In het centrum van Oudenaarde zijn gisteren twee appartementsgebouwen ontruimd na een brand en ontploffing in een ondergrondse garage. De schade aan de elektriciteitsinstallatie is zo groot, dat één appartementsblok dagen onbewoonbaar blijft. De bewoners krijgen onderdak bij familie en in woningen van het OCMW.

De brand ontstond rond 13.30 uur in de parkeergarage onder de residentie Burgschelde aan de gelijknamige straat in het centrum van Oudenaarde. Een elektriciteitscabine, die zorgt voor de stroomvoorziening van het gebouw, vloog in brand. Dat ging gepaard met een ontploffing.


Bewoner Edmond Smith was er als eerste bij. "Mijn buurvrouw kwam op mijn deur kloppen, omdat ze rook had waargenomen. Ik probeerde naar de garage te gaan, maar die zat al helemaal onder de rook. Via de trappenhal trok de rook ook snel door het gebouw. Ik ben snel zo veel mogelijk bewoners gaan alarmeren en heb de brandweer gebeld", vertelt Edmond.

De geëvacueerde bewoners werden opgevangen in stedelijke cultuurzaal De Woeker.
Ronny De Coster De geëvacueerde bewoners werden opgevangen in stedelijke cultuurzaal De Woeker.

12 bewoners in gebouw

Op het ogenblik van het incident waren twaalf bewoners in het gebouw. De meesten konden op eigen kracht en onder begeleiding van de brandweer het pand verlaten. Voor het in veiligheid brengen van een oudere, zorgbehoevende dame moest de brandweer een ladderwagen inzetten.


Doordat de ondergrondse garage ook uitgeeft op een tweede appartementsgebouw met nog eens veertien flats, aan het Jezuïetenplein, verspreidde de rook zich uiteindelijk ook in dat gebouw en moest de brandweer ook de bewoners daarvan evacueren. Omdat nogal wat bewoners rook hadden ingeademd, werd iedereen onderzocht door een dokter. Eén bewoonster is uit voorzorg overgebracht naar het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde.

Bewoner Edmond Smith merkte de brand als eerste op.
Ronny De Coster Bewoner Edmond Smith merkte de brand als eerste op.

Spullen ophalen

De brandweer bracht alle bewoners over naar de cafetaria van de stedelijke cultuurzaal De Woeker, waar ze koffie aangeboden kregen. Tegen vijf uur gisterenavond konden de bewoners van het gebouw aan het Jezuïetenplein naar het appartement terugkeren, maar op dat moment kregen die van de Burgschelde slechter nieuws: de schade aan de elektriciteitscabine in hun pand bleek zo zwaar, dat een herstelling dagen werk zal vergen.


"Het is absoluut niet mogelijk om de mensen te laten terugkeren: de elektriciteitsinstallatie is door de brand zo zwaar beschadigd, dat Eandis ook geen noodgenerator kan plaatsen. Ook veel leidingen zijn vernield", stelde brandweerofficier Frank Verplanken gisternavond vast. Hij liet de mensen onder begeleiding van manschappen van de brandweer spullen ophalen.

De hele buurt van residentie Burgschelde werd afgezet.
Ronny De Coster De hele buurt van residentie Burgschelde werd afgezet.

OCMW-opvang

Stad en OCMW organiseerden opvang voor mensen die niet bij familie terecht konden. "Het gaat om vijf gezinnen. Een bejaarde vrouw en haar dochter zijn opgevangen in het rusthuis, terwijl een gezin van vier en drie koppels in verschillende woningen in de stad hun intrek nemen", lichtte eerste schepen Lieven Cnudde (CD&V) gisteren toe.